İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Soçi Zirvesi, Varşova'dan Daha Etkiliydi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ve Rusya ile düzenledikleri Suriye konulu Soçi zirvesinin, ABD'nin Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirdiği toplantıdan daha başarılı olduğu doğrultusunda yorumlar yaptı.

20.02.2019-17:48 - (Son Güncelleme: 20.02.2019-17:45) İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Soçi Zirvesi, Varşova'dan Daha Etkiliydi

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Türkiye ve Rusya ile düzenledikleri Suriye konulu Soçi zirvesinin, ABD'nin Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirdiği toplantıdan daha başarılı olduğu doğrultusunda yorumlar yaptı.

Ruhani, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenledikleri Suriye meselesinin görüşüldüğü Soçi'deki zirvede söz konusu ülkelerin ABD'nin Suriye'deki hareketlerini kınadığını ve Washington hükümetinin uluslararası sözleşmelere ters bir şekilde orada bulunduğunu belirttiğini söyledi.

Soçi'de ülkelerin İsrail'in Suriye'deki saldırıları, terörizmle sürekli savaşı, Fırat'ın doğusu ve İdlib hakkında mutabık kaldığını belirten Ruhani, ABD'nin bu ülkedeki faaliyetlerinin de şimdiye kadar teröristlerin yararına olduğunu vurguladı.

"SOÇİ DAHA ETKİLİYDİ"

Soçi zirvesinin "Varşova'daki yapay görüşmeden daha verimli ve sağlam" olduğunu söyleyen Ruhani, "Toplantının ABD'nin müttefiki olan bir Avrupa ülkesinde düzenlenmesine rağmen Varşova'daki toplantıya katılım çok az düzeyde oldu. ABD, Varşova'da İran düşmanlığını arttırmayı ve Filistin meselesini ön plana çıkarmamayı hedefliyordu fakat başarılı olamadı.’’ yorumlarında bulundu.

Varşova toplantısının ilk önce İran'a karşı gerçekleştirileceğinin bildirildiğini fakat bazı ülkelerin karşı çıkmasıyla isminin "Orta Doğu'da Barış ve Güvenliğin Geleceğini Desteklemek" şeklinde değiştirildiğini öne süren Ruhani, "Kendileri için iftihar vesilesi olacak bir toplantı gerçekleştiremediler ve bu ABD'nin bölge meselelerine ilişkin başarısızlıklarından bir tanesidir." Değerlendirmesini yaptı.

"ABD, İran'a karşı terörist adımlarını sürdürüyor. Fakat İran hiçbir zaman zorbalık ve kabadayılığa göz yummayacak." sözlerini kullanan Ruhani, aşırıya kaçmamaları koşuluyla tüm dünya ülkeleri ile iş birliği yapnaya hazır olduklarını belirtti.

AB ülkelerinin İran ile ilişkilerinden de bahseden Ruhani, "AB ile iyi ve samimi ilişkilere sahip olmak niyetindeyiz fakat sorumsuzca hareketleri de asla kabul edemeyiz." dedi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal