İran Saf Değiştirdi

Geçen günlerde Ermenistan'a ait askeri araçlara yakıt yolladığı haberleri ile konuşulan İran, 2 ülke arasındaki çatışmanın rengi değişince 'Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli' çağrısı yapıldı.

05.10.2020-16:31 - (Son Güncelleme: 05.10.2020-16:36)

İran Dışişleri Bakanlığı Vekili Said Hatibzade, Dağlık Karabağ'da meydana gelen çatışmalarla alakalı Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne karşı saygı gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Hatipzade, Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleştirdiği basın toplantısında Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'da olan işgali sebebiyle Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalardan söz etti.

 

AA muhabirinin İran aracılığıyla Ermenistan'a silah yollanıp yollanmadığı doğrultusundaki sorusuna Hatibzade, bu iddiaları daha öncesinde de kabul etmediklerine dikkat çekerek, 'İran, Ermenistan'ın geçiş güzergahıdır. Bu güzergahın iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde Ermenistan halkı ve hükümetine sadece insani ürünlerin geçişi için kullanılması yönündeki taahhüdümüze bağlıyız. Hiçbir şekilde askeri araçların geçişine izin verilmiyor.' dedi.

İran ve Ermenistan arasındaki yolun yalnızca insani gereçler için kullanılmasının sürdürüleceğini  tekrarlayan Hatibzade, şu ifadeleri kullandı:

'İran ile Ermenistan arasındaki güzergahın istismar edilmesine ve askeri araçlar için kullanılmasına asla izin verilmeyecektir. Bunun İran'ın ilkesel politikasıyla çelişen hiçbir tarafı yoktur.'

'ÇATIŞMALAR DURMALIDIR'

Ermenistan'a Dağlık Karabağ'daki işgali bitirmesi çağrısı yapan Hatibzade, şu açıklamada bulundu:

'İran, sorunun geçici değil kalıcı bir şekilde çözülmesini istiyor. Onlarca yıldır devam eden bu sorunun kalıcı çözümü Azerbaycan toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi ve askeri güçlerin işgal edilen şehirlerden çekilmesine bağlıdır. Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli ve askeri güçler işgal edilen şehirlerden çekilmelidir. Siyasi müzakereler en kısa sürede başlamalı ve çatışmalar durmalıdır.'

Hatibzade, İran'ın Karabağ'daki vaziyeti özen ve hassasiyetle izlendiğine dikkat çekerek, 'İran, Karabağ'daki krizin çözümü için bir proje hazırladı. Çatışmanın tarafları, bölge ülkeleri ve komşularla istişare içinde bu meseleyi takip edecektir. Bu yangının en kısa zamanda sönmesi için hepimiz yardımcı olmalıyız ve daha fazla sivili yakmasına izin vermemeliyiz. İki tarafa da savaştan kaçınmalarını ve sivillere saldırmazlık ilkesine riayet etmelerini bekliyoruz. İran kendi topraklarına yönelik de tacizlere tahammül etmez.' ifadelerini kullandı.

İHANETİN GÖRÜNTÜLERİ GÖZLER ÖNÜNE SERİLMİŞTİ

Diğer taraftan geçen günlerde İran'ın Ermenistan'a ait askeri araçlara yakıt götürdüğü görüntüler gün yüzüne çıkmıştı.

Ermenistan'a gizlice destek veren İran'ın Azerbaycan'ın bölgede oluşturduğu üstünlüğün ardından çark etmesi ilgi topladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal