İngiltere Saman Altından Su Yürüttü, İşte Kritik Anlaşma

Cemal Kaşıkçı katlimasından sonra İngiltere’nin savunma anlaşması imzalamak adına Suudi Arabistan’a bir heyet gönderdiği ortaya çıktı.

03.01.2019-11:12 - (Son Güncelleme: 03.01.2019-11:06) İngiltere Saman Altından Su Yürüttü, İşte Kritik Anlaşma

Cemal Kaşıkçı katlimasından sonra İngiltere’nin savunma anlaşması imzalamak adına Suudi Arabistan’a bir heyet gönderdiği ortaya çıktı. Bunun yanında Yemen’de savaş suçu işlemekle itham edilen Suudi Arabistan’a en çok silah satışı yapan ülkenin İngiltere olduğu meydana çıktı.

İngiltere Başbakanı Theresa May, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2 Ekim tarihinde Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan’ı kınamıştı.

İngiltere yerel basınındaki haberlere göre, Başbakan May’in Suudi Arabistan’ı eleştirdiğinin aynı günü bir İngiliz heyetinin Suudi Arabistan’da silah anlaşması imzaladığı belirtildi.

Elde edilen belgelere göre, Kaşıkçı’nın öldürüldüğü gün İngiltere’den yüksek düzey bir heyet Suudi Arabistan’da , yeni bir silah anlaşması için görüşmeler yapmış.

Belgelerde ayrıca, 14-22 Ekim tarihlerinde yine görüşme gerçekleştirildiği ve silah ticaretinin arttırılması kararının verildiği bildiriliyor.
Suudi Arabistan ile yapılan bu görüşmeler Dışişleri Bakanı Hunt tarafından gizlenmiş.

İngiltere Başbakanı May’ın Suudi Arabistan’ı eleştirdiği aynı günü, Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın da Avam Kamarası’nda Suudi Arabistan’ı kınayan bir konuşma yapmıştı. Hunt yaptığı konuşmada Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox’un Riyad gezisini iptal ettiğini açıklamış fakat Suudi Arabistan’nda gerçekleşen silah görüşmelerinden bahsetmemişti.

EN FAZLA SİLAH SATAN ÜLKE İNGİLTERE

Belgeler ayrıca silahların Yemen savaşında kullanılması amacıyla satılacağını belirtiyor. İngiltere, Suudi Arabistan’ın Yemen’e hava saldırıları başlattığı Mart 2015 tarihinden beri yaklaşık 4 milyar 700 milyon sterlin (31 milyar TL)’lik silah satışı gerçekleştirdi.
İngiltere, Yemen’de savaş suçu işlemekle itham edilen Suudi Arabistan’a en fazla silah satan ülke konumuna geldi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal