Hindistan'da Protestolarda Can Kaybı 53'e Çıktı

Başkent Yeni Delhi'de Müslümanları kapsam dışı bırakan vatandaşlık yasası karşıtı protestolarda can kaybı artıyor.

06.03.2020-13:08 - (Son Güncelleme: 06.03.2020-13:11) Hindistan'da Protestolarda Can Kaybı 53'e Çıktı

Hint basınında yer alan haberlere göre, başkentin kuzeydoğu bölgelerindeki protestolarda Hindu ve Müslüman gruplar arasında gerçekleşen şiddet olaylarında, bir emniyet amiri ve bir istihbarat görevlisiyle 51 sivil yaşamını yitirdi.

Emniyet yetkilileri, protestolar ile alakalı bin 820 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

Ülkede, 2019 Aralık'tan şu ana kadar süren protestolarda hayatını kaybeden sivillerin sayısı ise 79'a çıktı.

MÜSLÜMANLAR DIŞLANIYOR!

Hindistan'ın çeşitli eyaletlerinde 31 Aralık 2014'ten önce ülkeye giren gayrimüslim göçmenlere vatandaşlık verilme yolunu açan fakat aynı durumdaki Müslümanları kapsam dışı bırakan düzenleme 9 Aralık 2019'dan şu ana kadar protesto ediliyor. Böylesine islam karşıtı bir yasa karşısında sessiz kalamayan Müslümanlar sokağa çıkarak kanunu protesto etmeye başladı fakat daha sonra bu protesto Hinduların da sokağa çıkmasıyla çatışmaya dönüştü.

Yürürlüğe giren kanun kapsamında özellikle Pakistan, Bangladeş ve Afganistan'dan kaçan Budist, Sih, Jain, Parsi, Hindu ve Hristiyanlar, kimliklerini ve Hindistan'da 6 yıldan uzun süredir yaşadıklarını tespit etmeleri durumunda vatandaşlık alabilecek fakat aynı durumdaki Müslümanlara böyle bir hak tanınmayacak. 

Yasanın, dünyada en çok Müslüman nüfusa sahip 2. ülke olan Hindistan'da, 200 milyon Müslüman'ı ikinci sınıf vatandaş durumuna sokmak ve çoğunu vatansız bırakmak için yürürlüğe sokulduğu düşünülüyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal