Hindistan Savaş Uçakları, Pakistan Sınırını Geçerek Bomba Bıraktı

Hindistan savaş uçakları, sıkıntılı bölge olan Keşmir'de sınırı geçerek Pakistan tarafına bomba bıraktı. Saldırıda herhangi bir can kaybı olmazken, Pakistan'ın bu saldırıya cevap vermesinden korkuluyor.

26.02.2019-10:15 - (Son Güncelleme: 26.02.2019-10:05) Hindistan Savaş Uçakları, Pakistan Sınırını Geçerek Bomba Bıraktı

Pakistan Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tümgeneral Asıf Gafur, Twitter'dan yayınladığı açıklamada, Hindistan savaş uçaklarının Keşmir kontrol hattındaki Muzafferabad bölgesinden Pakistan hava sahasını ihlal ettiğini, sınırdan 5-6 kilometre içeri giren uçaklardan birinin Pakistan savaş uçaklarının müdahalesinin sonrasında Hint tarafına kaçarken aceleyle bomba attığını söyledi.

Gafur, Hint uçağının attığı bombanın sınır eyaleti Hayber-Pahtunhva'daki Balakot şehri etrafında bir bölgeye düştüğünü söyledi.

Bombanın düştüğü yerin ve bomba kalıntılarının görüntülerini paylaşan Gafur, herhangi bir maddi hasar ya da can kaybı olmadığını söyledi.

Hindistan'da 14 Şubat'ta paramilis konvoyunu hedef alan bombalı saldırıda 44 asker yaşamını yitirmiş, 20 asker de yaralanmıştı. Yeni Delhi hükumeti saldırıyla alakalı Pakistan'ı suçlamış, saldırıyı kınayan Pakistan ise suçlamayı kabul etmemişti.

KEŞMİR SORUNU

İngiltere 1947'de Hindistan'dan çıkarken, prenslik biçiminde idare edilen Keşmir'i Hindistan veya Pakistan ile birleşme hususunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa bile dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker sevk etmesi ardından da taraflar 1947'de ilk defa savaştı. İki devlet arasında gene aynı sebeple 1965 ve 1999'da da savaş çıktı.

Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın idaresinde yer alıyor. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim halde. Hindistan ele geçirdiği yerleri "Cammu Keşmir" eyaleti ismi altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, hala Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu tek eyalet olma özelliği taşıyor. Pakistan ise kendi idaresi altındaki Keşmir'e "Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)" ve "Gilgit Baltistan" ismiyle iki özerk bölge statüsü verdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla tespit edilmesini öngördü. Hindistan halk oylamasına sıcak bakmazken, Pakistan ise BMGK kararlarının uygulanmasını talep ediyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal