Helsinki Zirvesi Sona Erdi! İki Liderden Dikkat Çeken Açıklamalar

ABD lideri Trump ve Rusya lideri Putin'in Helsinki'de bir araya geldiği tarihi zirve sona erdi. Donal Trump, "Herkes için çok iyi bir başlangıç oldu" ifadelerini kullanırken Vladimir Putin, "ABD seçimlerine asla karışmadık, karışmayacağız" şeklinde konuştu.

16.07.2018-19:06 - (Son Güncelleme: 16.07.2018-21:12)

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de bir araya geldiği tarihi zirve tamamlandı. ABD lideri Trump, "Herkes için çok iyi bir başlangıç oldu" derken "ABD seçimlerine asla karışmadık, karışmayacağız" şeklinde konuştu.

"İKİ NÜKLEER GÜÇÜZ, DÜNYA DA İYİ GEÇİNMEMİZİ İSTİYOR"

İşte iki dünya liderin açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

Basına kapalı yapılan toplantı 1,5 saat sürdü. Trump ve Putin’e baş danışmanlarının eşlik ettiği toplantının basına açık bölümünde konuşan ABD Başkanı Donald Trump, "Son birkaç yıldır ilişkilerimiz çok iyi değildi ama olağanüstü ilişkilere sahip olabiliriz. İki nükleer gücüz, bence dünya da iyi geçinmemizi istiyor. Nükleer gücün yüzde 90'ına sahip iki ülkeyiz" şeklinde konuştu

"4 SAATTE ÇÖZDÜK"

Donald Trump, ‘’Yapıcı ve akıcı görüşme yaptık. Birçok konuda açık ve derin konuşma yaptık. Ülkelerimiz arasındaki anlaşmazlıklar iyi biliniyor. Bunları detaylı olarak görüştük. İşbirliği yapmanın ve ortak çıkarlar doğrultusunda ilerlemenin yolunun bulunması gerekiyor. İşbirliğinin faydalarını da gördük. Soğuk savaşın gerginliğinde bile bu günden farklı bir dünya vardı. İlişkilerimiz şu ankinden kötü olmamıştı. 4 saatte bunu çözdük’’ şeklinde konuştu.

SEÇİMLERE MÜDAHALE KONUSUNU DOĞRUDAN SORDUM

ABD Başkanı Donald Trump ‘’Rusya ile yapıcı diyalog diğer diyalogları beraberinde getirecektir. ABD seçimlerine müdahale konusunu doğrudan sordum. Küresel terör belası konusunda işbirliği sürdürülmeli. İran'ın terörle mücadeleden başarıdan fayda sağlamasına da izin vermeyeceğimi söyledim’’ ifadelerini kullandı.

İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİNDE İLK ADIM

Rusya lideri Vladimir Putin, ABD lideri Trump ile bir araya gelmenin iki ülkenin ilişkilerinin iyileşmesinde ilk adım olduğuna vurgu yaparak toplantıda nükleer silahların kısıtlanması konusunun da ele alındığını belirtti.

"BAŞKAN TRUMP İLE BİRBİRİMİZİ ANLADIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM"

‘’Teröre karşı ortak çalışmanın önemini vurguladık. Suriye konusunda gelişmeleri değerlendirdi. İran konusunda ABD bizim pozisyonumuzu biliyor’’ şeklinde konuşan Rus lider Putin, ‘’Rusya asla ABD seçimlerine müdahale etmemiştir. Bütün sıkıntıları, eski tıkanıkları çözmüş değiliz ama önemli faydalı bir görüşme oldu. Başkan Trump ile birbirimizi anladığımızı düşünüyorum’’ ifadelerine yer verdi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal