Haber365 Duyurdu, İran'lı Aktivistin Hayatı Kurtuldu

İran'da rejimden kaçıp Türkiye'ye sığınan Sünni Aktivist Abdullah Zarzadeh, Haber365'in özel haberi sayesinde iade edilmekten kurtuldu. Dışişleri Bakanlığı olaya müdahale ederek Zarzadeh'in iadesini iptal etti.

13.06.2020-14:10 - (Son Güncelleme: 16.06.2020-15:35) Haber365 Duyurdu, İran'lı Aktivistin Hayatı Kurtuldu

İnsan hakları ihlallerinin revaçta olduğu İran'da Şii rejim, Sünni Müslümanlara yaşam hakkı tanımıyor. Son olarak despotik rejimden kaçıp Türkiye'ye sığınan Sünni Aktivist Abdullah Zarzadeh, sınır dışı edilmesi durumunda rejim tarafından vahşice infaz edilecekti. Haber365 muhabirlerinin Dışişleri Bakanlığına yaptığı çağrıya Bakanlık duyarsız kalmadı. Dışişleri Bakanlığı, iadesi istenen Zarzadeh'in işlemlerini durdurarak, iade kararını iptal etti. 

İran’ın 1979’da Rafızi din adamlarının yönetimine girmesinden sonra rafa kaldırılan Adalet ve insan haklarından dolayı Sünni Müslümanlar oldukça zor bir döneme girdi. Bütün İran sathında Sünnilerin cami veya mescit yapmaları kesinlikle yasak. Var olan cami ve mescitlerini tamir etmeleri de neredeyse imkânsız hale getirilmiş durumda.

Her yıl onlarca Sünni Müslüman genç aktivist ve öğrenciyi “sisteme karşı geldikleri” gerekçesi ile idam eden İran rejim, ülke dışına kaçan muhalifleri de toplayıp idam ediyor.

İran’ın Sünni bölgesi olan Belucistan’da en çok zulüm ve baskılar söz konusu. Belucistanlı Abdullah Zerzade, Rafızi rejimin dayatmalarına karşılık sivil aktiviteler yapınca İran rejim polisinin takibi altına alınarak birkaç kez işkenceli sorgulardan geçti. Hiç bir suçu bulunmayan ve sade Müslümanca özgür bir birey olarak yaşamak isteyen (Zarzadeh) Zerzade, bir fırsatını bularak Türkiye’ye sığındı.

Ancak İran rejimi hazırladığı düzmece evraklarla Zerzade’nin iadesini Türkiye’den istedi. Başta PKK olmak üzere PEJAK ve PKK YASTAR gibi terör örgütlerine ev sahipliği yapan İran, bugüne kadar hiçbir teröristi iade etmediği gibi bu örgütlere lojistik ve istihbari destek verdiği biliniyor.

Zerzade’nin iade talebine Türkiye’den olumlu karşılık verildi ve Ankara’da göz altına alınarak İran’a iade edilmek üzere tutuklandı. Ancak Haber365 muhabirlerinin Zerzade'nin suçlu olmadığına dikkat çekmesi üzerinde Türk makamları harekete geçti. Dışişleri Bakanlığı, Zerzade'nin iadesini iptal ederek yine onurlu bir duruş sergiledi.

Demokrasi ve insan haklarının hiç olmadığı İran’da Sünni Müslümanlar bütün özgürlüklerden mahrum bırakılıyorlar. Müslümanca yaşamak isteyen Sünnilere ise idam yolu gözüküyor. Ve İran, Türkiye’ye sığınan Sünni Aktivist Abdullah Zarzadeh’i (Zerzade) Türkiye’den talep etti. Türk makamları Zerzade’yi tutuklayıp İran’a iade ediyor. Zerzade, İran’a teslim edilir edilmez infaz edileceği biliniyor.

Ailesi, Zerzade’nin İran rejimine teslim etmemesi sayesinde Dışişleri Bakanlığına minnetlerini dile getirdi..

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal