Guardian Gazetesi, Yunanistan’ın Akdeniz’deki Hedefini Maksimalist Buldu

İngiltere’den Guardian gazetesinde Akdeniz gerilimi ile kaleme alınan bir yazıda Yunanistan’ın Ege’yi bir Yunan Denizi haline getirme planının maksimalist yani fazlacı ve açgözlü olarak nitelendirdi.

12.09.2020-10:14 - (Son Güncelleme: 12.09.2020-11:00) Guardian Gazetesi, Yunanistan’ın Akdeniz’deki Hedefini Maksimalist Buldu

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye’nin en uzun kıyılara sahip olmasına rağmen, Yunanistan’ın Ege’yi Yunan denizine çevirme çabasını harita ve uzman görüşleriyle sorguladı. Patrick Wintour imzasıyla yayınlanan analizde, Yunanistan’ın Ege planının açgözlü ve saçma olduğu belirtildi.

"GERİLİMİ YÜKSELTEN MACRON"

Akşam'ın haberine göre, yazıda “Kriz, son aylarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin giderek artan askeri dış politikasına karşı çıkması ve Türkiye’nin artık Akdeniz’de ortak olarak görülemeyeceğini söylemesi ile derinleşiyor. Macron, Yunan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’e 18 Rafale jetinin satışı da dahil olmak üzere Fransız askeri desteği de teklif etti” denildi.

Yazıda, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, münhasır ekonomik bölgelerin sınırları ‘kıta sahanlığı’ temelinde belirlenmesine ve Türkiye’nin daha uzun bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen Yunanistan’ın karasularını ‘12 mil’ olarak iddia ettiği de yazıldı.

MEİS ADASI TÜRK KIYISINA 2 KM, YUNANİSTAN’A 500 KM UZAKTA

Yunan tarafının Ege Denizi’ni ekonomik olarak tamamen Yunan olduğunu savunduğu belirtilerek, Meis adasının Türk kıyılarından sadece 2 kilometre, Yunan anakarasına ise 500 kilometre uzakta olduğuna dikkat çekildi.

YUNANİSTAN LAHEY’DE DESTEKLENMEZ

Yazıda, şöyle denildi: “Benzer anlaşmazlıklar yaşayan birçok ülkede olduğu gibi, her iki tarafı da tahkim girişiminde bulunmaya zorlayan analistler, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın Yunanistan’ın maksimalist konumunu desteklemeyebileceğini söylüyorlar.”

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal