Gerçek Mermilerle Saldırmıyoruz

İran’da Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait yolcu uçağının yanlışlıkla düşürüldüğünün açıklanmasının ardından başlayan eylemler sürüyor.

14.01.2020-00:28 - (Son Güncelleme: 14.01.2020-00:25) Gerçek Mermilerle Saldırmıyoruz

Eylemler Tahran’daki üniversite kampüslerine de yayılırken yönetimin göstericilere yönelik müdahalesi eleştiriliyor. Eleştiriler üzerine bir açıklama yapan Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi protestoculara karşı itidalli davranmaları yönünde polise emir verildiğini, iddiaların aksine gerçek mermi kullanılmadığını ifadelerini yer verdi.

Sosyal medyada yayılan bazı videolarda kaldırımlarda silahlarla müdahale edildiği iddialarının doğru olmadığını da iddia etti.

UKRAYNA'DAN DAVA

Ukrayna İstihbarat Servisi (SBU), yolcu uçağının düşürülmesi sonucunda İran’a dava açıldığını açıkladı. İstihbarat yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna Başsavcılığının Ukrayna Havayolları’na (MAU) ait Boeing 737 tipindeki düşürülen yolcu uçağına yönelik çalışmalarımız başlamıştır” ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan İran devlet televizyonuna göre, Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, başkent Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, “Biz, yalancılık ve olayı gizlemekle suçlandık. Gerçekte durum böyle değildi. Biz yalan söylemedik, konuyla ilgili bize bilgi verilmedi” dedi.

Cumhurbaşkanı Ruhani dahil hükümet üyelerine, uçağın hava savunma sistemi tarafından “istem dışı” vurulduğu bilgisinin cuma günü öğleden sonra verildiğini belirten Rebii, “Ruhani, konudan haberdar olunca, Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyini toplantıya çağırdı ve konuyla ilgili açıklama yayımlandı” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMET RAHATSIZ

Rebii, “Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, konudan çarşamba günü haberdar olduğunu ve üstleriyle paylaştığını söyledi. Üstler de konunun incelenmesi gerektiğini düşünmüşler” diye konuştu.

Konunun 2 gün sonra hükümete bildirilmesinde bir kasıt bulunmadığını öne süren Rebii, “Geç bildirilmesinden biz de rahatsızız. Problem, kurumlar arasındaki yapısal iletişim sorunundan kaynaklanıyor” dedi.

Devrim Muhafızları tarafından, Tahran’da yaşanan ve 176 kişinin hayatını kaybettiği kazanın sorumluluğu kabul edilmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal