Füze Testleri: Kuzey Kore, Coronavirüs Karşısında Kendine Güvendiğini Göstermeye Çalışıyoryor

Yeni tip coronavirüs salgını tüm dünyada odak konusu olurken, Kuzey Kore, son haftalarda füze gelişimini ve askeri tatbikatlarını ikiye katladı.

23.03.2020-10:54 - (Son Güncelleme: 23.03.2020-10:47) Füze Testleri: Kuzey Kore, Coronavirüs Karşısında Kendine Güvendiğini Göstermeye Çalışıyoryor

Bazı uluslararası uzmanların, Kuzey Kore’de ilk olarak komşu Çin'de tespit edilen yeni coronavirüs vakası görülmediğine dair şüpheleri bulunuyor.

Haftasonu boyunca askeri tatbikatlar yapan ve kısa menzilli balistik füzeleri ateşleyen Kuzey Koreli askerlerin devlet medya fotoğraflarında yüz maskesi takmadığı gösterildi.

Kuzey Kore, önlem olarak karantinaya aldığı neredeyse tüm yabancıları serbest bıraktığını ve bazı uzmanları şaşırtan bir kararla, Nisan ayı başında Yüksek Halk Meclisi'nde (SPA) büyük bir toplantı yapacağını açıkladı.

Yüksek Halk Meclisi toplantısına ilişkin açıklamanın yanı sıra, lider Kim Jong Un’un kız kardeşi Kim Yo Jong Pazar günü devlet medyası aracılığıyla ABD Başkanı Donald Trump’ın Kuzey Kore’ye coronavirüs yardım teklifinde bulunduğu son mektubu hakkında değerlendirmede bulundu.

Uluslararası Kriz Grubu düşünce kuruluşunun kıdemli danışmanı olan Duyeon Kim ise, Kim Jong-un hakkında “Görünüşe göre halkına gücünü göstermeye çalışıyor, ayrıca rejimin kontrol edemeyeceği bir virüs nedeniyle oluşan ulusal bir krize rağmen stratejik hedeflerini takip ederek normal bir şekilde çalıştığını söylüyor. Kuzey Kore'nin yenilmez olduğunu göstermeye çalışıyor” şeklinde konuştu.

‘ÇOK CİDDİ’

Devlet medyası, hükümetin virüs önleme çabalarını ne kadar ciddiye aldığı konusunda bir rapor yayınladı.

Örneğin bugün iktidar partisi gazetesi Rodong Sinmun'da yayınlanan bir raporda, yerel bir parti yetkilisinin içki partileri düzenleyerek ülke çapında coronavirüs önleme tedbirlerini ihlal ettiği için cezalandırıldığı belirtildi.

Yardım kuruluşları, Kuzey Kore'nin sağlık sisteminin yetersiz olduğunu, çoğu zaman vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılayamadığı ve 337 binden fazla insana bulaşan ve 14 bin 650’den fazla can alan coronavirüs salgınıyla başa çıkmakta zorlanacağı konusunda uyardı.

Güney Kore'de yaşayan Kuzey Koreli bir sığınmacı, “Oradaki akrabalarımdan duyduğum kadarıyla durum çok ciddi” dedi ve “Aksi takdirde, bu konu hakkında çok ses çıkarmazlardı. Ülkedeki vatandaşların kimin öldüğünü bilmesi mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

King's College London'da Koreli bir uzman olan Ramon Pacheco Pardo da Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Kim Jong Un, her şeyin iyi olduğu imajını yansıtmak için gerçekten çok çalışıyor” dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal