Fransa'nın Karanlık Tarihindeki Katliamlar

Fransa'nın karanlık tarihindeki katliamlar uluslararası kamuoyundaki etkisi günümüzde hala sürüyor.

12.04.2019-16:42 - (Son Güncelleme: 12.04.2019-16:23) Fransa'nın Karanlık Tarihindeki Katliamlar

Türkiye'yi ve tarihini sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla lekelemeye çalışan Fransa, geçmişten günümüze yaptığı katliamlarla yüzleşmekten kaçınıyor.

Sömürgecilik politikaları ile koloniler kurarak özellikle Afrika'daki sömürgelerinde büyük insan hakları ihlalleri yapan Fransa'nın tarihindeki katliamlar, Fransız tarihinde kara bir leke olarak duruyor.

Fransa, 1524'te başlattığı sömürgecilik faaliyetleriyle Afrika'nın batısında ve kuzeyinde 20'den fazla ülkeyi işgal etti. Afrika'nın yüzde 35'i, 300 yıl boyunca Fransa'nın işgal politikalarıyla yönetildi.

Senegal, Fildişi Sahili ve Benin gibi ülkeler o yıllarda Fransa'nın köle ticaret merkezleri olarak kullanıldı ve bölgedeki tüm doğal kaynaklar sömürüldü.

RUANDA KATLİAMINDA FRANSIZ PARMAĞI

Fransa işgal ettiği ülkelerde de büyük insan hakları ihlalleri gerçekleştirdi.

Dünya tarihinin en büyük soykırımlarından biri olarak görülen, 800 bin kişinin katledildiği 1994 Ruanda soykırımında da Fransa'nın rolü olduğu ortaya çıktı.

Ruanda soykırımından hemen önce bölgedeki Fransız askerlerinin aldıkları istihbaratları değerlendirmeyerek bölgeden ayrıldığı, bazı Fransız askerlerinin ise bizzat katliamlara destek verdiği uluslararası raporlara yansıdı.

Fransa, 23 Haziran'da ülkenin güneybatısında sığınmacılar için güvenli bölge oluşturmak amacıyla Turkuaz Operasyonu'nu başlattı. Ancak Ruanda'da soykırımı engellemek yerine soykırımı yapan Hutu hükümetine silah ve bilgi sağladığı tespit edilen Fransa'nın lehine olmayan halen devam eden birçok uluslararası dava mevcut.

Fransa'nın eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand, Le Figaro gazetesine 1998'de verdiği mülakatta, "O ülkelerde bir soykırım yaşanması o kadar da önemli bir şey değil." ifadesini kullanması hala uluslararası kamuoyunca bilinen bir gerçek.

Fransız Mediapart internet sitesi, şubatta yayımladığı, "Ruanda soykırımı: Fransa'nın yalanları ortaya çıktı" başlıklı, Fransız Dış İstihbarat Birimi DGSE'ye ait bir belgeye dayandırdığı haberinde, Fransa'nın, Hutu milislerince yaklaşık 800 bin Tutsinin katledildiği Ruanda soykırımının asıl sorumlularını gizlediğini aktarmıştı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal