Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekliler ile Alakalı Emri Verdi

Fransa'da yaklaşık 2 haftadır devam eden "Sarı Yelekliler" eyleminde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan talimat geldi. Macron, eylemcilerle görüşülmesini istedi.

03.12.2018-11:15 - (Son Güncelleme: 03.12.2018-11:05) Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekliler ile Alakalı Emri Verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, akaryakıt zamları eylemleri kapsamında Başbakan Edouard Philippe'den muhalefet parti liderleri ve "Sarı Yeleklilerden" bir ekip ile görüşmesini talep etti.

KRİZ TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Fransız medyasında yayınlanan haberlere göre, Elysee Sarayı'nda akaryakıt zamları eylemleri ile alakalı "kriz" toplantısı yapan Macron, Başbakan Philippe'den muhalefet partilerinin lideriyle ve sarı yeleklilerden bir ekip ile bir araya gelmesini istedi.

1081 GÖZALTI

Ekonomik şartları protesto etmek için Fransa'da 2 haftadır yüz binlerce insan ülkenin dört bir tarafında yolları kapatıyor, polisle çatışıyor ve 'Macron istifa' sloganları atıyor. Eylemlerde 158'i güvenlik personeli 890 kişi yaralandı, 1081 kişi gözaltına alındı ve 9 eylemciye 4'er ay hapis cezası verildi. Sokağa dökülenlerin ortak noktası siyasi görüşleri değil.

SAĞCI DA VAR, SOLCU DA

İçlerinde sağcıların da solcuların da olduğu eylemcilerin büyük kısmı taşralı, eğitim seviyesi düşük ve ülkenin genellikle sesini çok çıkarmayan taraflarından geliyorlar. Köklü bir eylem kültürü olan Fransa'da, devlet eylemlere alışkın olsa bile şimdi değişik bir isyanla karşı karşıya kalmanın şaşkınlığını taşıyor.

EZBER BOZAN BAŞKALDIRI

Geleneksel olarak eylemler esnasında; eylemcilerin sözcüleri ile görevliler arasında diyaloğun canlı tutulduğu, tarihi eserlerin ve emniyetin karşılıklı olarak gözetildiği Fransa'da bu defa devlet, karşısında bir muhatap göremiyor. İsyan organize değil, temsilcisi bulunmuyor. Yaşam pahalılığından, siyasilerin küçümseyen duruşlarından şikayetçi olan ve hor görüldüğünü düşünen herkes sokağa atlıyor.

NEDEN SARI YELEK?

Sokağa çıkanlar her araçta olması mecburi olan sarı yelekten giyiyorlar. Vergilerin yükselmesi ile dizele 38, benzine 18 kuruş zam yapılınca otomobillerini yola çıkarmakta zorlananlar, yelekleri alıp kendileri sokağa döküldü. Fosforlu yelekler; zenginlere dönük servet vergisini kaldırıp, akaryakıta ilave vergi koyan elit siyasetçilere neyi görmezden geldiklerini anımsatmayı hedefleyen bir sembole dönüşmüş halde.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal