Filistinliler Mescid-i Aksa'ya Akın Etti! Tam 200 Bin Kişi Namaz Kıldı

İsrail'in tüm engellemelerine karşın bugün on binlerce Filistinli saatlerce yol yürüyerek Ramazan Ayı'nın ikinci cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak için Doğu Kudüs'e akın etti. Açıklamaya göre Mescid-i Aksa'da 200 bin Filistinli namaz kıldı.

25.05.2018-18:07 - (Son Güncelleme: 25.05.2018-18:26)

Filistinliler, İsrail'in verdiği zorluklar ve engellere karşın ramazan ayının ikinci cuma namazını eda etmek için Mescid-i Aksa'ya koştu. On binlerce Filistinli sabahın erken vakitlerinden sonra işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs tarafındaki askeri kontrol noktalarını aşarak Aksa'nın yolunu tuttu.

AVLU HINCAHINÇ DOLDU

İşgal altında olan Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesi civarındaki yolları trafiğe kapatan İsrail güçleri, otobüsler haricinde hiçbir aracın geçmesine izin vermedi. Saatlerce devam eden yolculuğun sonunda yürüyerek Mescid-i Aksa'ya girebilen Filistinliler, Ramazan ayının ikinci cuma namazı için Aksa'nın avlusunu tıka basa doldurdu.

200 BİN FİLİSTİNLİ NAMAZA DURDU

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı duyuruya göre, aşağı yukarı 200 bin Filistinli Mescid-i Aksa'da cuma namazı eda etti.

HUTBEDE BİRLİK ÇAĞRISI YAPILDI

Mescid-i Aksa İmam ve Hatibi Şeyh Yusuf Ebu Suneyne yaptığı cuma hutbesinde, İslam dünyasına beraberlik çağrısı gerçekleştirdi. Şeyh Ebu Suneyne, İslam tarihinden örnekler verdiği Cuma hutbesinde, Gazze'de meydana gelen insani krize değinerek, İslam düşmanlarının Müslümanlar içine fitne ve nifak tohumları attığını, bu konuda da başarılı olduklarını açıkladı.

NAMAZIN ARDINDAN İZDİHAM YAŞANDI

Batı Şeria'da yaşadıkları için İsrail'in olağan zamanlarda Kudüs'e girişlerine izin vermediği Filistinliler, Aksa ve Kubbetu's Sahra önünde hatıra fotoğrafları çekindi. Filistin Kızılayının vazifelendirdiği bazı gönüllü Filistinliler, kalabalığın üstüne seyyar fıskiyelerle su sıkarak sıcağın etkisini düşürmeye uğraştı.

Namazın sonrasında Aksa'nın kapılarında bir saatten fazla zaman izdiham meydana gelirken, şehrin dar sokaklarında izdihamdan ve sıcaktan sebeple bazı Filistinliler fenalık yaşadı.

Bu esanada Mescid-i Aksa'nın kapılarında ve Eski Şehir olarak tanınan Kudüs'ün sur içi civarında yüzlerce İsrail polisi hazırda bekledi.

ABLUKA VE AYRIM DUVARI ENGEL OLDU

İsrail, Ayrım Duvarı'yla (Utanç Duvarı) çevirdiği Batı Şeria'dan 40 yaş altı erkeklerin Kudüs'e geçişine izin vermezken kuşatma altındaki yaklaşık 2 milyon nüfuslu Gazze'den ise Filistinlilerin geçişini engelledi.

İsrail askeri kontrol noktalarından geri dönen on binlerce Filistinli erkek, ramazan ayında da Batı Şeria'nın dışına geçememiş oldu. İsrail'in geçmesine izin verdiği Filistinliler ise şafakla beraber Kudüs'e girmek için askeri kontrol noktalarının önünde uzun sıralar meydana getirdi.

Abluka altındaki Batı Şeria ile Kudüs arasında 2003'te yapılan 5 metre yüksekliğindeki beton duvar boyunca çok sayıda İsrail askeri kontrol noktası yer alıyor. İsrail normal günlerde özel izinliler haricinde Batı Şeria'daki Filistinlilerin Kudüs'e girişini engelliyor. İsrail kuştması altındaki Gazze'de yaşayanların ise ne Kudüs'e ne de başka bir yere gitme özgürlüğü yok.

Batı Şeria ve Mescid-i Aksa'nın da içinde yer aldığı Doğu Kudüs 1967'den beri İsrail işgali altında tutuluyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal