Filistin İngiltere'den Özür Bekliyor

Direniş grubu Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İngiltere'nin 1948'de Filistinlilerin soykırımını onaylayan ve İsrail'in kuruluşunun önünü açan 1917 Balfour Deklarasyonu yüzünden özür dilemesini talep etti.

02.11.2018-17:13 - (Son Güncelleme: 02.11.2018-17:09) Filistin İngiltere'den Özür Bekliyor

Direniş grubu Hamas ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), İngiltere'nin 1948'de Filistinlilerin soykırımını onaylayan ve İsrail'in kuruluşunun önünü açan 1917 Balfour Deklarasyonu yüzünden özür dilemesini talep etti. Cuma günü taleplerini, ünlü belgenin 101. yıldönümüne denk gelecek şekilde sundular. Balfour Deklarasyonu, İngiltere'nin Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour tarafından 2 Kasım 1917'de önde gelen Siyonist lider Lord Walter Rothschild'e gönderilen bir mektuptu. Mektubunda Balfour, hükümetinin Filistin'deki “Yahudi halkı için ulusal bir ev” için desteğini belirtiyordu. Cuma günkü açıklamasında Hamas, sunulan deklarasyon için bir İngiliz özür talebinde bulundu. Bildiride, “İngiltere Filistin halkından özür dilemeli ve tarihi Filistin'den yerinden edilmiş mültecilerin ülkelerine geri gönderilmesine izin vermeli” dendi. Hamas, Filistin halkının İsrail işgaline karşı, tam kurtuluş hedeflerine ulaşana kadar direnme hakkını vurguladı. 2007'den bu yana bloklaşmış Gazze Şeridi'ni yöneten direniş grubu, İsrail'le herhangi bir siyasi veya diplomatik normalleşmeyi uzun zamandır reddettiğini de yineledi.

FKÖ Genel Sekreteri Saeb Erekat, aynı şekilde İngiltere’ye de deklarasyon yüzünden özür dilemeye çağırdı. Erekat bir açıklamada, İngiltere'nin tarihi hataları için aidat göstermesi vehalkımıza resmi bir özür sunması, devletimizi tanıması ve süregelen işgal ve suçlardan ötürü İsrail'i sorumlu tutması gerektiğini söyledi. Erekat, "Yüz yıldan fazla bir süre önce, İngiltere Filistin'deki etnik temizlik sürecini kolaylaştırdı ve uluslararası adalet değerlerini açık bir şekilde ihlal ederek, geçen yıl bu olayın yüzüncü yıldönümünü kutladı" dedi. Erekat şunları ekledi: “Balfour Deklarasyonu, işgal hükümetine Filistinlilerin varlığını sona erdirmek amacıyla etnik temizlik politikasını sürdürmeye teşvik etmeye devam ediyor.”

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal