FED Faiz Kararını Açıkladı

ABD Merkez Bankası FED faiz kararları ve varlık alım oranları merak ediliyordu. FED toplantısı gerçekleşti ve faiz kararı açıklandı. Peki, FED faiz kararı ne oldu?

27.01.2021-22:43 - (Son Güncelleme: 16.12.2021-11:04) FED Faiz Kararını Açıkladı

Daha önce varlık alımlarında azaltıma gideceklerini açıklayan FED’in bunu ne oranda yapacağı ve faiz kararının ne olacağı merak ediliyordu. 15 Aralık tarihinde gerçekleşen toplantıda faiz ve varlık azaltım kararları alındı. İşte detaylar…

FED FAİZ KARARI NE OLDU?

ABD Merkez Bankası FED, Federal Açık Piyasa Komitesi FOMC’nin 15 Aralık 2021 tarihli toplantısı sonuçlandı. Varlık azaltımında daha hızlı karar alacakları FED Başkanı Powell tarafından açıklanmıştı. Toplantıda varlık alımında azaltım oranı ikiye katlandı ve 30 milyar dolar olarak belirlendi. Öncesinde 15 milyar dolar olarak açıklanan kesintiyi ikiye katlama kararı alındı ve oran 30 milyar dolar olarak açıklandı.

Toplantı sonrası faiz oranlarında değişiklik yapılmadı. Buna göre faizler %0 ile %0.25 aralığında sabit tutuldu. Bununla birlikte 2022 yılı için faiz artış beklentileri de toplantının ardından çıkan bir karar oldu. 2022 yılı için 3 faiz artışı beklendiği belirtildi. Buna ek olarak 2023 için de 3 ek faiz artışı olacağı söylendi.


POWELL: YÜKSEK ENFLASYONUN KALICI OLMAMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

FED Başkanı Powell gerçekleşen toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Varlık alımlarındaki azaltımın ikiye katlamasını enflasyona bağlayan Powell, yüksek enflasyonun kalıcı olmasını önlemek için araçlarımızı kullanacağız dedi.

Varlık alımlarındaki azaltım süreci sona erdiğinde ilk faiz artışının ne zaman olacağını belirlemediklerini söyleyen Powell, maksimum istihdam noktasında iyi ilerlediklerini ve gelecek yıl bunun tamamlanacağını beklediklerini de ekledi. FED Başkanı Powell, maksimum istihdam sürecinde faiz oranlarının sıfırda kalmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Gelecek yıl ekonominin hangi noktada olacağını bilemediklerini söyleyen Powell, ücretlerdeki ani ve güçlü yükselişin enflasyon için bir risk oluşturmadığını söyledi.

BÜYÜME BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

FED Başkanı Powell yaptığı açıklamalarda büyüme beklentisi üzerine de konuştu. Buna göre büyüme beklentisi yüzde 5.9 oranından yüzde 5.5 oranına revize edildi. FED işsizlik tahminleri ise aşağı yönlü revize edilerek yüzde 4.8 oranından 4.3 oranına; 2022 yılı için de yüzde 3.8 oranından 3.5 oranına düzenlendi.

Eylül ayında gerçekleşen FED toplantısında da faiz oranı sabit tutulmuştu. Varlık alımları için 15 milyar dolar belirlenmişken bu defa 30 milyar kararı çıktı. FED Başkanı Powell, gelecek yıl için tahminlerde bulunulsa da ekonominin nasıl olacağını bilemeyiz dedi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal