Fas İran İle İlişkilerini Durdurdu

Fas yönetimi, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişkinin Fas’ın emniyetini ve düzenini tehdit ettiği nedeniyle İran'daki elçiliğini kapatma kararı alarak diplomatik ilişkisini kesti.

01.05.2018-21:37 - (Son Güncelleme: 01.05.2018-21:33) Fas İran İle İlişkilerini Durdurdu

KANITLAR VAR

Fas, "Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişkinin ülke emniyetini ve düzenini tehdit ettiği sebebiyle" İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita düzenlediği basın açıklamasında, Fas'ın, Lübnan merkezli Hizbullah örgütü ile Polisario Cephesi arasındaki ilişki nedeniyle İran'ın başkenti Tahran'daki elçiliğini kapatma kararı aldığını ve İran Büyükelçisinin de Fas terk etmesini talep ettiğini söyledi.

Bakan Burita bu adımın, "İran destekli Hizbullah örgütünün Polisario Cephesi ile ilişkileri nedeniyle" atıldığını, ellerinde "Hizbullah liderlerinin Polisario'ya fon sağladığı ve onlara eğitim verdiğine dair" kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ellerinde Hizbullah'ın Polisario'ya askeri destek verdiği ve Cezayir'deki İran Büyükelçiliğinde vazifesine devam eden diplomatların, Hizbullah liderlerinin Polisario liderleri ile görüşmelerini sağladığı hususunda bilgiler olduğunu iddia etti.

Bakan Nasır Burita, Lübnan'da 2016 senesinde Hizbullah'ın desteğiyle Batı Sahralıları desteklemek için bir komite kurulduğunu ve aynı sene bir Hizbullah yetkilisinin Batı Sahra bölgesine hudutu olan Cezayir'in Tinduf vilayetini ziyaret ettiğini açıkladı.

Bakan Burita ayrıca son bir aydır Hizbullah'ın Polisario'ya silah desteği verdiğini öne sürdü.

BATI SAHRA SORUNU

Fas'ın 1975'te eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına dahil etmesi sonrasında, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ile Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik halen sürüyor.

Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini söylerken Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu iddia ediyor.

Polisario Cephesi, 1991'de Birleşmiş Milletler'in ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın konumuyla ilgili görüşmeler sonuca ulaşamadı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal