Esed Rejimi Anlaşmaları Tanımıyor: İdlib'in Yarısı İşgal Edildi

Beşşar Esed rejimi güçleri, gerginliği azaltma bölgesi ilanından beri vahşi saldırılarını devam ettirerek İdlib'in yarısını işgal etti.

11.02.2020-13:28 - (Son Güncelleme: 11.02.2020-12:36) Esed Rejimi Anlaşmaları Tanımıyor: İdlib'in Yarısı İşgal Edildi

Türkiye, Rusya ve İran, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana görüşmelerinde Suriye'de çatışmaların en yoğun olduğu 4 alanda "gerginliği azaltma bölgesi" ilan etti.

Esed rejimi, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında, neredeyse iç savaşın başladığı gündem beri muhaliflerin ve rejim karşıtı silahlı örgütlerin kalesi olarak bilinen İdlib haricinde geri kalanları, Rusya'nın hava desteği sayesinde işgal etmeyi başardı.

Rejim ve destekçileri, söz konusu üç bölgede yerinden edilen sivillerin sığınmasıyla nüfusu 4 milyona yaklaşan İdlib'i de ele geçirmek için bu bölgeye yoğunlaştı.

Saldırılarına 2017'nin sonunda ağırlık veren rejim güçleri, Şubat 2018 itibarıyla İdlib'in doğusundaki stratejik Ebu Zuhur Havaalanı'nın da bulunduğu 3 bin kilometrekare alanda ilerleme kaydetti.

Askeri yığınaklarına hız vererek İdlib'i tümüyle ele geçirmek için büyük bir operasyon başlatacağı sinyalini veren rejim güçleri, Türkiye sınırına doğru göç dalgasını da tetikledi.

Türkiye'nin girişimleriyle 17 Eylül 2018'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, Rusya'nın Soçi kentinde ek mutabakata vardı. Buna karşın, rejim ve destekçileri saldırılarını hız kesmeden devam etti.

Varılan anlaşmadan bu yana 1800 sivil yaşamını yitirirken, Ocak 2019'dan beri Türkiye sınırı yakınlarına göç edenlerin sayısı 1 milyon 767 bine ulaştı.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal