Ege'de Yunan Jeti Düştü

Ege'de Yunanistan'a ait bir savaş uçağının düştüğü iddia edildi. Yunan basınında yer alan habere göre Mirage-2000 tipi savaş jetinin Midilli adası yakınlarına düştüğünü açıkladı.

12.04.2018-14:48 - (Son Güncelleme: 12.04.2018-14:41) Ege'de Yunan Jeti Düştü

Yunan devlet televizyonu uçağın pilotunun kayıp olduğu iddia ediyor. Düşen savaş uçağı ve pilotun bulunması amacı ile bölgede arama çalışmaları başlatıldı.

Yunan Hava Kuvvetleri envanterine ait Mirage 2000 tipi savaş jeti, Ege’de Skiros adası yakınlarında bulunan bir konuma düştü. Uçağın ve pilotunun bulunması için geniş çaplı arama kurtarma çalışmaları başlatıldı.

Yunan basını yaptığı haberlerde savaş uçağı ile saat 12:15'te sularında Skyros adasının kuzeydoğusunda temasın tamamen kesildiğini yazdı.

İT DALAŞI DÖNÜŞÜNDE DÜŞTÜ İDDİASI GÜNDEME GELDİ

Yunan basınında yer alan bir diğer iddialara göre Ege'de 2 adet Mirage 2000 tipi Yunan savaş uçağı ile 2 Türk Hava Kuvvetleri’nin savaş uçağı arasında it dalaşı olayı yaşandı. Yunan jetlerinden biri üsse geri dönerken diğer uçak Skiros adasını 9 mil kuzeydoğusunda henüz bilinmeyen nedenlerle denize çakıldı.

Diğer pilot durumu üssüne bildirdi. Düşen savaş uçağının ve Yunan pilotunun bulunması için bölgede geniş çaplı aramalar kurtarma çalışmaları başlatıldı.

DAHA ÖNCE İT DALAŞLARINDA ÖLÜMLER YAŞANMIŞTI

Türk ve Yunan savaş uçakları uzun yıllardır Ege Denizi’nde karşı karşıya geliyor. Taraflar it dalaşı adı verilen manevra mücadelelerine girerek birbirlerine karşı pozisyon üstünlüğü kurmaya çalışıyor.

Genelde it dalaşına giren uçaklar ateşleme sistemlerini karşı taraftaki uçakların üstünde kitlemeye çalışıyor fakat füzeleri hedeflere ateşlemiyor. Öte yandan geçmişte silahların da ateşlendiği ve can kayıplarının yaşandığı olaylar oldu.

Son olarak 2006 yılında Türk jetinin füzelerinin kendisine kilitlendiği sinyalini alan Yunan pilot Türk F-16'sını vurmuştu bunun akabinde diğer Türk jeti tarafından düşürülmüştü. Vurulan uçakta bulunan Türk pilot Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir fırlatma koltuğunu çekerek kurtulmuş fakat Yunan F-16 pilotu Kostas İliakis hayatını kaybetmişti.

Kardak Kayalıkları Krizi’nin patlak verdiği 2006 yılında ise keşif görevi sırasında başlayan it dalaşında Yunan uçağı tarafından vurulan Türk F-16 savaş uçağının arka koltuğunda oturan Yüzbaşı Nail Erdoğan şehit olmuştu.

Son yıllarda Yunanistan’ın ekonomik krize girmesinden ötürü Ege’de uçuşları azaltması sebebi ile it dalaşı sayısında da gözle görülür bir düşüş yaşandı. Fakat özellikle 2015’te Panos Kammenos Savunma Bakanı olmasından sonra Yunanistan Ege Denizi’nde suları yeniden ısıttı ve de it dalaşı olayları yine artmaya başladı.

 

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal