Durdurulan Aşı Çalışmalarına Yeniden Başlandı

İngiltere’de, bir deneğin hastalanması bahane edilerek durdurulan aşı çalışmalarına yeniden başlandı.

14.09.2020-09:47 - (Son Güncelleme: 14.09.2020-09:41) Durdurulan Aşı Çalışmalarına Yeniden Başlandı

Çin’in Wuhan kentinden dünyaya yayılan ve kısa sürede pandemiye dönüşen, Covid-19’un ekonomiyi de durdurması üzerine, dünya ülkelerinde hummalı bir biçimde Covid-19’a karşı aşı çalışmaları başlamıştı. Bu konuda en hızlı yol alan İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nin AstraZeneca ile yürüttüğü aşı çalışmaları, bir gönüllüyle ilgili endişeler gerekçe gösterilerek, geçtiğimiz haftalarda durdurulmuştu. Durdurulan denemeler, yeniden başlatılırken, ilaç firmasının CEO’su, Pascal Soriot, 2020 yılı bitmeden aşının hazır olacağını dünyaya duyurdu. Anımsanacağı üzere, Rusya’nın geliştirdiği aşının da aynı tarihte hazır olacağı açıklanmıştı.

GÖNÜLLÜDE GÖRÜLEN HASTALIK AÇIKLANMIYOR

Ülkenin ilaç düzenleme kurumu denemelerin devam etmesini isterken, Astra şirketi, endişe duyduğu gönüllünün hastalığı ile ilgili bilgi vermeyi reddetmişti.

Bu durum, en hızlı uygulanabilir olarak bakılan çalışmanın uygulanabilirliği açısından küresel bir endişeye neden olmuştu.

10 YILLIK TEST SÜRESİ BİR KAÇ AYA İNDİRİLDİ

Uzmanlar, bugüne kadar aşı çalışmalarının normal şartlarda 10 yıl sürdüğünü, buna karşın, Covid-19’da 10 yıllık testlerin birkaç aya sıkıştırılmasının ne denli riskli olabileceğini gündeme getiriyorlar.

Cumartesi günü Astra ve Oxford'dan yapılan açıklamada, İngiltere dışındaki testlerin durumu hakkında kamuoyuna hiçbir açıklama yapılmadı. Oxford duraklamadan önce, aşının çalışmalarını,  Güney Afrika, Hindistan, ABD ve Brezilya'da sürdürüyordu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal