DSÖ: Aşı Bulunamayabilir

Dünya Sağlık Örgütü'nden aşı çalışmalarıyla alakalı dikkat çeken bir açıklama geldi. Örgüt, aşının hiçbir zaman bulunamayabileceği olasılığı olduğu söyledi.

04.08.2020-09:14 - (Son Güncelleme: 04.08.2020-10:54) DSÖ: Aşı Bulunamayabilir
Tüm dünyayı tesiri altına alan koronavirüs salgını nedeniyle, binlerce insan yaşamını yitirdi. Pek çok devlet aşı faaliyetlerini hızlandırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve DSÖ Acil Durum Birimi Başkanı Mike Ryan ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan ortak basın açıklamasında, 'maske takma, sosyal mesafenin korunması, el yıkama ve test sayısı' meselesinde tüm ülkelere çağrı yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs aşısı için umut olduğunu ancak hiçbir zaman bulunamama olasılığı da bulunduğunu açıkladı. Kurumun başkanı Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus tarafından yapılan basın toplantısında konuyla ilgili "sorunu çözecek sihirli anahtar henüz yok belki de hiçbir zaman olmayacak" ifadelerini kullandı.

SALGINI KONTROL EDEBİLMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPIN

Maskelerinin dünya çapında 'bir dayanışma sembolü' olması gerektiğini dile getiren Ghebreyesus, 'İnsanlara ve hükümetlere mesajımız açık. Salgını kontrol edebilmek için gereken her şeyi yapın' ifadelerini kullandı.

AŞI KESİN ÇÖZÜM OLMAYABİLİR

Bulunana bazı aşıların klinik test etabında üçüncü fazda olduğuna vurgu yapan Ghebreyesus, 'Hepimizi enfeksiyondan koruyabilecek aşılar geliştiriliyor ama kesin bir çözüm olmayabilir' diye konuştu.

Diğer taraftan Ghebreyesus, geçen günlerde yaptığı açıklamada da, koronavirüs pandemisi sebebiyle gelecekte eski normale geri dönüşe asla imkan olmayacağını dile getirmişti.

TOPLAM 165 AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Tüm dünyada şu anda esas olarak 2 ayrı aşı çalışması yapılıyor. Birinci kategoride, koronavirüsün genetik kodu üzerinden aşı üretimi yapılması hedefleniyor. Ötekinde de zayıflatılmış ya da etkisizleştirilmiş virüs üzerinden çalışma yapılıyor.

Uzmanlar çeşitli aşı çalışmalarının başarılı sonuç vermesinin de öneminin altını çiziyor. Muhtemel aşıların, çeşitli insan toplulukları üzerinde enfeksiyon oluşumunun önüne geçme görevi yapabileceği göz önünde bulunduruluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine bakıldığında koronavirüs için 24 Temmuz 2020 itibariyle aralarında Türkiye'nin de olduğu ondan çok ülkede toplam 165 aşı çalışması sürüyor.

Türkiye'den Boğaziçi, Ankara, Ege, Ortadoğu Teknik, Selçuk, 9 Eylül, Erciyes, Acıbadem ve Bezmialem Vakıf üniversiteleri de aşı geliştirme çalışmalarına dahil olan okullardan.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal