Devrimci Lider Che Guevara 90 Yaşında! Che Guevara Kimdir?

Ünlü devrimci lider Che Guevara'nın 90. doğum günü dünya çapında kutlanıyor. Peki bir dönemin sembol isimlerinden olan Che Guevara kimdir?

14.06.2018-14:36 - (Son Güncelleme: 14.06.2018-14:28) Devrimci Lider Che Guevara 90 Yaşında! Che Guevara Kimdir?

Devrimci önder Che Guevara 90 yaşında. Küba devriminin liderlerinden Arjantinli devrimci Che Guevara 8 Ekim 1967'de, CIA'in de yardım ettiği Bolivya ordusu tarafından öldürülmüştü. Che Guevara'nın doğum günü nedeniyle #CheGuevara etiketi kısa zamanda sosyal medyada birinci sırada trend topic (TT) listesine giriş yaptı. Birçok kullanıcı mesajlar paylaşarak devrimci önderi andı.

Tıp eğitimi görürken Latin Amerika'yı baştan sona gezdi ve bu sebeple birçok insanın karşı karşıya olduğu yoksulluğu direkt olarak gözlemleyebildi. Bu tecrübeler neticesinde bölgedeki ekonomik adaletsizliği ortadan kaldırmanın tek yolunun devrim olduğunu kabul ederek Marksizm’i inceledi ve Başkan Jacobo Arbenz Guzmán'ın liderliğinde Guatemala’nın sosyal devrimine girdi. Bir zaman sonra 1959 senesinde Küba'da idareyi ele geçiren Fidel Castro'nun askeri özellikli 26 Temmuz Hareketi'nin bir mensubu oldu. Yeni hükümette çeşitli kritik pozisyonlarda bulunduktan, gerilla savaşı teorisi ve uygulamaları üstüne makaleler ve kitaplar yayınladıktan sonra diğer ülkelerdeki devrimci hareketlere dahil olmak üzere 1965 senesinde Küba'dan ayrıldı. İlk olarak Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ardından da CIA ve Amerikan Ordusu Özel Harekât Birlikleri'nin ortak operasyonu neticesi yakalanacağı Bolivya'ya gitti.

Guevara 9 Ekim 1967'de Vallegrande civarındaki La Higuera'da Bolivya Ordusu'nun elindeyken infaz edildi. Son saatlerinde yanında olanlar ve onu öldürenler, yargısız infaz yapıldığına tanıklık etmiştir. Ölümünün ardından Guevara dünya üstünde sosyalist devrimci hareketlerin sembolü haline gelmiştir. Guevara'nın Alberto Korda tarafından çekilen fotoğrafı "dünya üstündeki en ünlü fotoğraf ve 20. yüzyılın sembolü" olarak tanımlanmıştır.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal