Dağlık Karabağ, Azerbaycan'ın!

Azerbaycan ordusu karşısında oldukça ağır kayıplar veren ve son olarak Şuşa'yı kaybeden Ermenistan ordusu, Dağlık Karabağ'da teslim oldu. Ermenistan Ağdam, Kelbecer ve Laçın'dan ardından da Dağlık Karabağ'ın tamamıyla çıkacak.

10.11.2020-09:50 - (Son Güncelleme: 10.11.2020-09:50) Dağlık Karabağ, Azerbaycan'ın!

Azerbaycan ordusu, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için 27 Eylül tarihinde başlattığı operasyon kapsamında oldukça ilerleme elde ederken, Dağlık Karabağ'ın kalbi olan Şuşa bölgesinde de denetim elde edildi. Bu gelişmenin ardından iyice kenara sıkışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, teslim olma belgesine imza attı.

Nikol Paşinyan, Azerbaycan ile Rusya ile anlaşmaya imza atıldığını duyurdu. Anlaşmaya bakıldığında; Azerbaycan ordusu bugüne dek işgal altından kurtardığı mevkilerde yer alacak. Bölgede Türk ile Rus kuvvetleri konuşlandırılacak. Ermenistan işgali altında olan yedi rayonun beşinden hemen, ikisinden on beş gün içinde geri çekilecek. Ermenistan'dan Karabağ ile Azerbaycan'dan Nahçıvan'a toplamda iki koridor kurulacak.

PAŞİNYAN: 'ÇOK AĞIR BİR KARARI KABUL ETTİM'

Nikol Paşinyan, imza atılan anlaşmanın acı verici olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

'Yurttaşlarım ben bizim için çok ağır bir kararı kabul ettim. Karabağ'da savaşın bitmesine dair anlaşma imzaladım. İmzalanan anlaşmanın metni benim için inanılmaz derecede acı vericidir. Bu kararı ben savaş durumunu derinden analiz ederek verdim. Şimdiki durumda bu en doğru karardır.'



Karabağ'da imza atılan anlaşmanın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de açıklama geldi. Putin, açıklamasında, 'Azerbaycan ile Ermenistan arasında bu gece 00:00'dan (TSİ) itibaren ateşkes başladı Dağlık Karabağ'a barış gücü konuşlandırılacak' ifadelerini kullandı.

Sözde Karabağ'ın lideri Arayik Harutyunyan, şu ifadeleri kullandı:

'Mevcut durum göz önüne alındığında savaşı bitirmeyi kabul ediyoruz.'

ANLAŞMA METNİ

1. Moskova saatine göre 10 Ekim 00.00'dan itibaren Karabağ çatışma bölgesindeki her türlü çatışmada tam bir ateşkes ilan edilir. Daha sonra taraflar olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Ermenistan Cumhuriyeti işgal altındaki mevkilerinde kalmaya devam edecek.

2. Ağdam bölgesi ve Kazak bölgesinde Ermeni tarafının kontrolündeki topraklar 20 Kasım'a kadar Azerbaycan'a iade edilecektir.Dağlık Karabağ ve Laçın Koridoru'nda Temas Hattında1960 asker, 90 zırhlı araç ve 380 araç ve özel teçhizattan oluşan Rus barış gücü kuvvetleri kuruldu.

3. Rus barışı koruma gücü, Ermeni kuvvetlerinin çekilmesine paralel olarak konuşlandırılacaktır. Barış güçleri, taraflar altı ay önceden ilan etmedikçe önümüzdeki beş yıl için otomatik uzatma olasılığıyla birlikte beş yıl bu bölgede kalacaklar.

4. Verimlilik ve kontrol amacıyla taraflar arasındaki anlaşmaların uygulanması için bir ateşkes merkezi kurulacaktır.Ermenistan, Kelbecer'ı 15 Kasım'a kadar, Laçın bölgesini 1 Aralık'a kadar Ermenistan'la bağlantı sağlayacak biçimde Azerbaycan'a devredecektir.

5. Şuşa Azerbaycan'da kalacak, 5 km genişliğinde bir koridor bırakarak bölgeyi Azerbaycan'a iade eder.3 yıl içinde, barış güçlerinin bu yolu kontrol etmek üzere daha fazla konuşlandırılması için Hankendi'yi Ermenistan'a bağlayacak yeni bir Laçın yolu inşa edilecek.

6. Ülke içinde yerinden edilmiş kişiler ve mülteciler Dağlık Karabağ'a ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği kontrolündeki komşu bölgelere geri dönecektir.

7. Savaş esirleri değiştirilir ve diğer tutuklular değiştirilir.

8. Bölgedeki tüm ekonomik bağlantılar ve ulaşım bağlantıları engellenmiştir. Ermenistan, Azerbaycan'ın batı bölgeleri ile Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti arasında ulaşım bağlantıları sağlayacaktır. Bu taşıma bağlantısı, Rusya Federal Güvenlik Servisi (RF FSB) sınır servisi tarafından denetlenecektir.

9. Taraflara göre Nahçıvan ile Azerbaycan'ın batı bölgelerini birbirine bağlamak için bir ulaşım yolu inşa edilecektir.SON DURUMAzerbaycan ordusu, Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başladığı operasyonda, 5 kent merkezi, 3 kasaba ve 240 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermenistan'ın işgalinden kurtarmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal