Coronavirüsün Nasıl Bulaştığını Gösteren Görüntüler

Japonya'da bir grup araştırmacı ekip, ağızdan çıkan mikro damlacıkları kaydetti.

31.03.2020-16:35 - (Son Güncelleme: 31.03.2020-16:58)

Dünya genelinde coronavirüse yakalanan kişilerin sayısı gün geçtikçe yükseliyor. Dünya Sağlık Örgütü virüsün havada asılı kalamadığını ifade etse de coronavirüs hapşırık yoluyla da yayılabiliyor.

Görüntüler coronavirüs tespit edilen bir kişinin maske takmasının ne denli ehemmiyeti olduğunu gösteriyor.

Japonya'nın ulusal yayın kuruluşu NHK’nın paylaştığı görüntüler, bir grup araştırmacının ağızdaki mikro damlacıkların ne kadar hızlı yayıldığını göstermek için yaptıkları deneyleri gözler önüne seriyor.

EN KÜÇÜK DAMLACIK BİLE GÖRÜNTÜLENDİ

Araştırma ekibi, 0.1 mikrometrecik olan minik damlacıkları bile saptayan lazer ışınları ve yüksek hassasiyetleri bulunan kameralarla kayıt aldı. Deneyin aşamaları ise şu şekilde:

  1. Aşama: Hapşırmayla başlayan deneyde, hapşırma esnasında çıplak gözle bazı damlacıklar görülebilse de yüksek hassasiyetleri bulunan kameralarla görülmeyen binlerce damlacık kaydedildi.
  2. Aşama: Bunun ardından araştırmacılar, iki kişinin sohbet ettiği bir deney düzenledi. Yüksek sesle konuşan bir kişinin ağzından epey mikro damlacık çıktığı saptandı. Fakat konuşurken çıkan damlacıklar, havada çok ilerlemedi, yalnızca konuşan kişilerin arasında asılı kaldı.
  3. Aşama: Bu aşamada ise, kapalı bir yerde bulunan çok sayıda insana yer verildi. Bir kişinin öksürmesinin ardından yüz binlerce damlacığın yayıldığı görüldü. Büyük damlacıkların bir dakika içerisinde yere düştüğü kaydedilirken, küçük damlacıkların her yere yayıldığı gözlemlendi.

MASKENİN ÖNEMİ NEDİR?

Ekip, damlacıkların yayılmasınının önüne geçebilmek içim pencerelerin açılmasını tavsiye ediyor.

Bunun dışında araştırmacılar, hapşırıken elimizi ağzımıza götürdüğümüzde yine de bazı damlacıkların yayıldığını, tamamen yayılmasının önüne geçebilmek için maske takılması gerektiğini ifade etti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal