Çin’den DSÖ’den Ayrılan ABD’ye Eleştiri

Çin, ABD'nin Dünya Sağlık Örgütünden çekilme kararını, kararın gelişmekte olan ülkeler üzerinde ağır etkileri olacağını söyleyerek eleştirdi.

08.07.2020-12:09 - (Son Güncelleme: 08.07.2020-12:06) Çin’den DSÖ’den Ayrılan ABD’ye Eleştiri

Çin Dışişleri Bakanı Sözcüsü Zhao Lijian, uluslararası toplumu Birleşmiş Milletlere destek vermeye çağırdı.

ABD Başkanı Trump, Çin'i DSÖ'ye coronavirüs hakkında "dünyayı yanlış yönlendirmesi" konusunda baskı yapmakla suçlamıştı. Ancak Trump, bu konuda bir kanıt sunmadı.

ABD, salı günü Dünya Sağlık Örgütü'nden ayrıldığını açıkladı. Örgüte sağlanan fonlar hali hazırda askıya alınmıştı.

Seçim anketlerinde başı çeken Joe Biden ise, Kasım ayında yapılacak seçimleri kazanırsa ABD'yi DSÖ'ye tekrar sokacağını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Trump, 1 Mayıs’ta coronavirüsün Çin’in Vuhan şehrindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin deliller olduğunu dile getirmiş, fakat DSÖ bu sözlerin asılsız olduğunu açıklamıştı.

Trump, 14 Nisan’daki açıklamasında ise DSÖ’yü salgınla mücadelede başarısızlıkla suçlamış, Çin yanlısı olduğunu ifade etmişti. Ardından ABD, DSÖ’den parasal desteğini çekeceğini açıklamıştı.

29 Mayıs'ta da Trump, "Bugün Dünya Sağlık Örgütü ile ilişkimizi sonlandırıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

6 Temmuz’da ise ABD, DSÖ’den resmen çekildiğini duyurmuştu. Fakat Birleşmiş Milletler ABD’nin örgütten çıkması için 1 yıl beklemesi gerektiği, örgütten ayrılmadan da tüm borçlarını ödemesi gerektiğini açıkladı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal