Çin'de SARS Uzmanı: Koronavirüsten Hastalananların Sayısı Bir Haftada Zirveye Ulaşabilir

Çin'de yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele için 8,74 milyar dolar tahsis edildi.

27.01.2020-17:25 - (Son Güncelleme: 27.01.2020-17:21) Çin'de SARS Uzmanı: Koronavirüsten Hastalananların Sayısı Bir Haftada Zirveye Ulaşabilir

Çin’de 2003’te şiddetli akut yolu sendromunun (SARS) önlenmesi çalışmasında görev alan bir bilim adamı, bir hafta içerisinde yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınından etkilenen kişi sayısının zirveye çıkabileceği belirtti.

Çin’de 2003’te etkili SARS salgınına karşı kurulan Ulusal Uzmanlar Grubu’nda yer alan Lin Ciangtao, yerel basına sunduğu demeçte, günlük açıklanan rakamlara bakıldığında enfeksiyon kapan kişilerin hızla arttığını ifade etti.

Lin, "Şahsi görüşüm koronavirüsten hastalanan kişi sayısı bir hafta içinde zirveye çıkabilir. Bu kez aldığımız önlemler çok güçlü olduğundan virüsten etkilenen sayısının yurt dışında belirtilen rakamlar kadar yüksek olmayacağını düşünüyorum. Ancak bir hafta içinde zirveye ulaşacak, sonra da hızlı şekilde düşecektir." açıklamasında bulundu.

Öte yandan 3 Şubat’a kadar ertelenen Bahar Bayramı tatilinin dönüşünde, salgının insan hareketinin artmasından dolayı ikinci kez zirveye ulaşma ihtimali bulunduğunu belirten Lin, ancak bunun da iklim, ulaşım ve coğrafi koşullara göre gelişeceğini söyledi.

Lin, dana önce SARS salgınına karşı aşı geliştirilmesi konusunda araştırmalarda bulunmuştu.

ÇİN YENİ KRONAVİRÜS İLE MÜCADELEYE 8,74 MİLYAR DOLAR AYIRDI

Çin Maliye Bakanlığı ve Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, 2019-nCoV salgınının önüne geçmek için 60,33 milyar yüen (yaklaşık 8,74 milyar dolar) tahsis edildi.

Bu arada Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, yaptığı açıklamada, Vuhan’dan Bahar Bayramı ve koronavirüs salgını etkisiyle ayrılan 5 milyon kişinin izlendiğini duyurdu.

Vuhan Belediye Başkanı Cou Şienvang, dün Bahar Bayramı ve salgın etkisi nedeniyle 5 milyondan fazla kişinin şehri terkettiğini açıklamıştı. Vuhan kentinin nüfusu 11 milyona ulaşıyor.

KAMBOÇYA'DA İLK VAKA

Kamboçya'da ilk defa, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) vakasına rastlandığı belirtti.

Kyodo ajansının haberine göre, Kamboçya Sağlık Bakanı Mam Bunheng, basın açıklamasında, Vuhan'dan Sihanoukville kentine gelen 60 yaşında Çinli bir erkekte yeni tip koronavirüs bulunduğnu belirtti.

Mam Bunheng, bahsedilen kişiye eşlik eden 3 aile üyesinde ise virüse ilişkin test sonuçlarının negatif çıktığı bilgisini duyurdu.

HONG KONG'DA 8'İNCİ VİRÜS VAKASINA RASTLANDI

Diğer yandan Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde ise yeni koronavirüs görülen kişi sayısının 8'e ulaştığı bildirildi.

Sağlık Dairesi yetkilisi Dr. Chuang Shuk-kwan, sözü geçen vakaların hepsinin, virüsün ortaya çıktığı Hubey eyaleti ile bağlantılı olduğunu söyledi.

Chuang, virüsün, Hong Kong'un genel nüfusuna yayıldığına dair henüz net bir bilgi olmadığını ancak hükümetin, hala bu olasılık konusunda son derece endişeli olduğunu ve gelişmeleri izlemeye devam edeceğini dile getirdi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan gün içinde yapılan açıklamada, ülke genelinde yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) nedeniyle can kaybının 80'e, virüsün bulaştığı kişi sayısının da 461'inin durumu ağır olmak üzere 2 bin 744’e yükseldiği ifade etti.

Virüsten etkilendiğinden şüphelenilenlerin kişi sayısı 5 bin 794, enfeksiyonun bulaştığı kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların kişi sayısının da 30 bin 453 olarak açıklanmıştı.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık 2019'da Vuhan'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık 2019'da kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü duyurmuş ve pazarı kapatmıştı.


Son Dakika Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal