Çin'de Bubonik (Hıyarcılıklı) Veba Endişesi

Çin'in İç Moğolistan Özerk Bölgesi'nde birinde bubonik vebaya rastlanması, salgına dönüşebilir mi sorusunu akıllara getirdi.

06.07.2020-17:34 - (Son Güncelleme: 06.07.2020-17:32) Çin'de Bubonik (Hıyarcılıklı) Veba Endişesi

Eski çağlarda insanlık tarihinin en ölümcül hastalıklarından biri olan veba, artık antibiyotiklerle kolay bir şekilde atlatılabiliyor.

HIYARCIKLI (BUBONİK) VEBA NEDİR?

Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilen bubonik veba, kemirgenlerde yaşayan Yersinia pestis adındaki bir bakteriden kaynaklanıyor.

Bubonik veba, vebanın insanlara enfekte olabilen en yaygın türü olarak biliniyor.

Hıyarcıklı olarak da bilinen bu hastalığın adı lenflerde, kasıklarda ve koltuk altlarında oluşturduğu hıyarcık biçimindeki şişliklerden geliyor.

2015 ve 2015 yılları arasında bildirilen toplam 3 bin 248 hıyarcılıklı veba vakasından 584’ü yaşamını yitirdi.

Bu vebaya eskiden kara ölüm de denirdi. Zira hastalık uzuvlarda siyahlıklar oluşturuyordu.

BU BİR SALGINA DÖNÜŞEBİLİR Mİ?

Yakın geçmişte Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Madagaskar’da veba salgını yaşandı.

Eski zamanlarda bilhassa Orta Çağ'da veba büyük bir problemdi. Fakat artık veba, hızlı müdahale sayesinde salgın halini alamıyor.

Southampton Üniversitesi'nde mikrobiyolog olarak çalışan Doktor Matthew Dryden, Moğolistan'da görülen vakanın hızlı bir şekilde karantinaya alınmış olmasının öneminden söz ediyor:

"Hıyarcıklı veba, coronavirüsün aksine antibiyotiklerle tedavi edilebiliyor. Durum her ne kadar endişe verici olsa da tek bir vakadan bahsediliyor ki bu vaka da hızla tedavi edilebilir."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal