Çin Vatandaşa Puana Göre Hayat Sunacak

Polislerin suçluları yakalamak için akıllı gözlükler kullanmaya başladığı Çin'de 2020'den itibaren sosyal puanlama sistemine geçilmesi planı yapılıyor.

27.04.2018-11:10 - (Son Güncelleme: 27.04.2018-12:16)

 

Polislerin suçluları yakalamak için akıllı gözlükler kullanmaya başladığı Çin'de 2020'den itibaren sosyal puanlama sistemine geçilmesi planlaması yapılıyor. Buna göre tüm vatandaşlar topladığı puanlara göre yaşamlarını sürdürecek.

Çin hükümetinin çok fazla tartışma yaratan sosyal takip sistemi, halkı farklı bir hayat tarzına doğru götürüyor. Sokaklara yerleştirilen yüz tanıma sistemleri sayesinde, kameralar ve sensörler artık Çinliler için hayatı bir yarışma haline çevirecek.

YAŞAM OYUNU: PUAN TOPLA, KAZAN

Çin hükümeti, güvenlik kameraları, yüz tanıma sistemi ve akıllı gözlükleri vatandaşlarının sosyal davranışları neticesinde puan vermek için kullanacak. Ülkede, 2020’den itibaren tüm Çin vatandaşlarına puan verilmesi ve düşük puanı olan vatandaşlara da çeşitli cezalar uygulanması planlanıyor.

Böylece, 1.4 milyar kişinin yaşadığı ülkede hükümet, düşük puan alanların uçak bileti alması veya emlak sahibi olmasını yasaklayabileceği iddia ediliyor.

SOSYAL FİŞLEME

Çin’deki milyonlarca gözetleme kamerası, yolda dikkatsizce yürüyen birini tespit ettiği traktirde, o kişinin yüzüne yakınlaşıp uzaklaşarak o kişinin kimliğini tespit edebiliyor ve hükümet eğer isterse bu kişinin görüntüsünü kamusal alanda bulunan ekranlara yansıtacak. Pekin’de daha şimdiden polisler, Google Glass’a benzeyen ve ulusal veritabanına kayıtlı bilgiler arasından hızlı bir şekilde arama yapabilen akıllı gözlüklerle dolaşıyor.

Sosyal puanlanma sistemine Komünist Parti’ye bağlı olup olmama kriterinin eklenmesinden ve buna göre ceza verilmesinden dolayı halk bu sistemden korkuluyor. Bu sistemde, puanınız düşük çıktıysa isminizi temize çıkarmanız ya da puanınızı yükseltmeniz mümkün görünmüyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal