Çin Eğitim Kamplarını Yasadışı Bir Şekilde Yönetiyor

Çin'in göz yaşartıcı gaz ve kızılötesi kameralarla donatılmış merkezi eğitim kamplarını, biber gazı ve sersemletici silahlarla kontrol altında tuttuğu ortaya çıktı.

24.10.2018-12:51 - (Son Güncelleme: 24.10.2018-12:42) Çin Eğitim Kamplarını Yasadışı Bir Şekilde Yönetiyor

Devlet televizyonunda yayınlananlara bakıldığında Çin'in batısındaki mesleki eğitim merkezi, mutlu öğrencilerin Mandarin okuduğu, iş becerilerini geliştirdiği, spor ve folklor dansları gibi hobileri takip ettiği modern bir okula benziyordu. Ancak bu yılın başlarında, Sincan'daki Hotan vilayetindeki bu tür tesislerden sorumlu yerel yönetim birimlerinden biri, eğitim ile ilgisi olmayan birkaç alışveriş listesini ortaya çıkardı. Listeye göre eğitim merkezi 2,768 polis copu, 550 elektrikli üvendere, 1,367 çift kelepçe ve 2.792 kutu biber gazı alışverişi yapmıştı. Alışveriş listesi, 2017 yılının başından bu yana, “mesleki eğitim ve öğretim merkezlerinin” yaygınlaşan bir sisteminin inşası ve yönetimi ile ilgili olarak, Sincan bölgesindeki yerel yönetimler tarafından yapılan binlerce rapor talebinin arasındaydı. 

Tesisler uluslararası denetime tabi tutuldu ve insan hakları aktivistleri tarafından 1 milyondan fazla etnik Uygur ve diğer Müslüman azınlıkların tutulduğu eğitim kampları olarak nitelendirildi. Pekin daha önce bu kampların varlığını reddetmişti. Ancak BM ve ABD de dahil olmak üzere küresel bir tepki bu kamplara karşı saldırıya yol açtı. Hükümet ,merkezlerin “özgür” eğitim ve iş eğitimi aracılığıyla ayrılıkçılık, terörizm ve dinsel aşırılığın yayılmasını engellendiğini iddia etti. Bununla birlikte, 1.500'den fazla kamuya açık hükümet belgesinin incelemesi, merkezlerin okullardan daha çok hapishane gibi yönetildiğini gösterdi. Belgelere göre, göz yaşartıcı gaz ve kızılötesi kameralarla donatılmış tesislerde, biber gazı ve sersemletici silahlarla donatılmış binlerce gardiyan “öğrencileri” sıkı bir şekilde kontrol altında tutuyor.

Sincan'ın parti sekreteri Chen Quanguo, ‘’Merkezler “bir okul gibi eğitilmeli, ordu gibi yönetilmeli ve bir hapishane gibi savunulmalıdır.’’ İfadelerini kullandı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal