Çin, ABD İle Ticaret Müzakerelerinin Yeniden Başlayacağını Açıkladı

Çin Ticaret Bakanlığı, iki ülkeden heyetlerin Japonya’da gerçekleşen G-20’de ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in fikir birliklerine göre müzakereleri yeniden başlatacağını açıkladı

11.07.2019-13:05 - (Son Güncelleme: 11.07.2019-12:59)

Bakanlık Sözcüsü Gao Fıng, başkent Pekin’de gerçekleştirdiği basın toplantısında “Çin ve ABD’den karşılıklı heyetler, iki ülke liderlerinin Osaka Zirvesi’ndeki fikir birliklerine göre eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde ticaret müzakerelerini tekrar başlatacak.” sözlerini kullandı.

Çin tarafının temel çıkar ve endişelerinin uygun şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Gao, iki tarafın eşit diyalog yoluyla birbirinin makul endişelerini dikkate alması halinde sorunlara iki ülke ve halklarının çıkarına uygun şekilde çözüm bulabileceklerine inandığını belirtti.

Gao, iki taraftan heyetlerin yakın iletişimi devam ettirdiğini belirtirken, müzakerelerin ne zaman ve hangi ülkenin başkentinde yürütüleceği hakkında herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile Salı günü geç saatlerde telefon görüşmesi gerçekleştirmiş, iki taraf, Şi ve Trump’ın Japonya’daki G-20 Zirvesi’nde mutabık kaldıkları konuların uygulanması noktasında fikir alışverişinde bulunmuştu.

Çin Merkezi Maliye ve Ekonomi Liderlik Grubu Ofisi Direktörü ve Başbakan Yardımcısı Liu Hı, Pekin hükümetinin “baş müzakerecisi” olarak Çin-ABD ticaret görüşmelerine liderlik ediyor.

TİCARET MÜZAKERELERİNE DEVAM KARARI  

Japonya’daki G-20 Zirvesi’nde Şi ve Trump görüşmesinde ticaret müzakerelerine devam kararı alınmıştı.

Trump, 300 milyar dolar değerindeki Çin mallarına ilave gümrük tarifeleri planının durdurulduğunu açıklamış ve daha sonra ise Huawei’ye yönelik yasakların kaldırılması noktasında yeşil ışık yakmıştı.

İki ülke arasında geçen sene Mart ayında başlayan ve karşılıklı gümrük tarifesi misillemelerine sahne olan ticaret savaşı son olarak Çin'in teknoloji şirketlerine yansımıştı.

Çin Ticaret Bakanlığı, "Çin ve ABD’den karşılıklı heyetler, iki ülke liderlerinin Osaka Zirvesi’ndeki fikir birliklerine göre eşitlik ve karşılıklı saygı temelinde ticaret müzakerelerini tekrar başlatacak." açıklamasında bulunmuştu.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal