Çekya Kudüs'te Fahri Konsolosluğunu Açıyor

Batı Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan Çekya (Çek Cumhuriyeti), Kudüs'teki fahri konsolosluğunu yeniden açacağını ilan etti. Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman da Tel Aviv'de bulunan Çekya Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma yönündeki isteğini yineledi.

26.04.2018-14:04 - (Son Güncelleme: 26.04.2018-13:54) Çekya Kudüs'te Fahri Konsolosluğunu Açıyor

Çekya Dışişleri'nden yapılan açıklamalara göre "Çekya(Çek Cumhuriyeti), Batı Kudüs'te bulunan fahri konsolosluğunu mayısta açmaya karar verdi. Bu yıl sona ermeden hemen önce de Batı Kudüs'te bir de Çek Kültür Merkezi'nin açılışına karar verilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Çekya (Çek Cumhuriyeti), Kudüs'te fahri konsolosluğunu 1990'lı yılların başında açmıştı fakat fahri konsolosun 2016'da vefat etmesinin sonrasında burası kapatılmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump aralıkta ülkesinin on yıllardır sürdürdüğü politikada değişikliğe giderek Amerika Birleşik Devletleri’nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul ettiğini ve Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaklarını ilan etmişti.

Kudüs'ün durumunun Filistin ve İsrail arasında gelecekte yapılması istenilen iki devletli barış anlaşması kapsamında çözülmesi yönünde gerçekleşecek görüş birliğini bozan karar, Filistinlilerin yanı sıra dünya genelinde Müslümanlar'ın büyük tepkisini toplamıştı.

İsrail yanlısı tavrıyla lanse edilen Çekya Devlet Başkanı Milos Zeman ise dün akşam ülkesinin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma yönündeki arzusunu tekrarladı.

Başkent Prag'ta bulunan Prag Kalesi'nde İsrail'in kuruluşunun 70. yılı nedeniyle yapılan etkinlikte konuşma yapan Zeman bu konuyu İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile görüştüğünü ifade ederek Netanyahu'nun kendisine 'Bunu yaparsan sana kendi evimi veririm' dediğini anlattı.

Açıklamalarına devam eden Zeman  "Bu arada Amerika Birleşik Devletleri kopya çektiğimiz suçlamasını güçlü şekilde reddediyorum. Tam tersine Amerika Birleşik Devletleri bizim önerimizi kopyaladı" dedi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal