Çek Başkanı: ABD INF Anlaşmasını Bozarsa Güvenilirliğini Kaybedecek

Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman, ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşmasını terk etme kararını yorumladı.

26.10.2018-10:11 - (Son Güncelleme: 26.10.2018-10:08) Çek Başkanı: ABD INF Anlaşmasını Bozarsa Güvenilirliğini Kaybedecek

Çek Cumhurbaşkanı Milos Zeman Perşembe günü yaptığı açıklamada, bir ülkenin daha önce imzaladığı anlaşmalardan çekilmesi durumunda, uluslararası ortakları arasında güvenilirliğini yitirdiğini belirterek ABD'nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşmasını terk etme kararını yorumladı. Zeman, "Avrupa Birliği'nin ABD'nin bu anlaşmadan çekilmesini protesto eden görüşlerini destekliyorum. ABD Başkanı Donald Trump çoktan uluslararası anlaşmalara imza attı. Bu ilk ve tek değil. Daha önce imzaladığınız antlaşmayı ihlal ederseniz, güvenilirliğini kaybedersiniz, "dedi.

ABD Başkanı Donald Trump Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın anlaşmayı onurlandırılmadığını iddia ederek INF anlaşmasını "sona erdireceğini" söyledi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin suçlamalarını şiddetle reddetti ve anlaşmanın hurdaya çıkarılmasının Rusya’nın güvenliğini sağlamak için tedbir almaya zorlayacağı konusunda uyardı. Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya ve İspanya gibi birçok AB ülkesi, Avrupa Atlantik güvenliğinin bir dayanağı olarak görülen anlaşmanın sona erdirilmesiyle ilgili muhtemel sonuçlara ilişkin kaygılarını benzer şekilde dile getirdi.

INF Anlaşması, 1987 yılında, Sovyetler Birliği eski Başkanı Mikhail Gorbaçov ve daha sonra, 500 ile 5,500 kilometre (310 ve 3,400 mil) arasında değişen tüm gemi veya karadan fırlatılan balistik füzeleri imha etmeyi kabul eden ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalandı.INF anlaşması sınırsız süreye sahiptir ve her iki taraf da kararını doğrulamak için zorlayıcı kanıtlar sunarak onu sonlandırabilir. Rusya ve ABD, birbirlerini sürekli olarak anlaşmayı ihlal etmekle suçluyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal