Çavuşoğlu: Türkiye ile ABD Arasında Ortak Görev Gücü Kuruldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başta DEAŞ Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı olmak üzere ABD başkenti Washington'daki görüşmelerinden sonra basın toplantısı gerçekleştirdi.

07.02.2019-09:50 - (Son Güncelleme: 07.02.2019-09:45) Çavuşoğlu: Türkiye ile ABD Arasında Ortak Görev Gücü Kuruldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, başta DEAŞ Karşıtı Koalisyon Dışişleri Bakanları Toplantısı olmak üzere ABD başkenti Washington'daki görüşmelerinden sonra basın toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye ile ABD'nin Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Türkiye'nin Suriye'de söz konusu olan güvenlik endişeleri doğrultusunda ortak çalışmalar gerçekleştirdiğini belirten Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini düzenlemek amacıyla Türkiye ile ABD arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu açıkladı.

Münbiç yol haritasında da gecikmelerin yaşandığını belirten Çavuşoğlu, olumsuz hava koşullarına karşın Münbiç yol haritasının uygulanmasında bir hızlanma söz konusu olduğunu söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, YPG/PKK'nın hala Münbiç'in içinde bulunduğu ve örgütün Münbiç'ten çekilmesi gerektiğini belirterek, ABD'nin bilerek veya bilmeyerek Kürtlerle YPG'lileri aynı kefeye koyduğunu söyledi.

Suriye'nin kuzeydoğusuna kurulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin soruları da cevap veren Çavuşoğlu, güvenli bölgeden kasıt teröristlere bir tampon bölge oluşturmak ise Türkiye'nin buna asla izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Türkiye'nin endişeleri doğrultusunda kurulan bir güvenli bölgenin Türkiye tarafından da destekleneceğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, güvenli bölge fikrinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ait olduğunu fakat daha önce eski ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin bu teklife yanaşmadığını belirtti.

ORTAK GÖREV GÜCÜ

ABD Senatosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı James Risch ile görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, ayrıca Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham’ın düzenlediği bir toplantıda Amerikalı senatörlerle de bir araya geldiğini açıkladı.

Çavuşoğlu bu toplantılarda, Türk-Amerikan ilişkilerinin haricinde ABD'nin Suriye'den çıkması ve Venezuela'daki son gelişmeleri masaya yatırdıklarını belirtti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal'ın önderliğindeki Türk heyetinin dün ABD'ye geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, "ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini yakından takip etmek üzere bir görev gücü kuruldu. Bunu telefonda (ABD Dışişleri Bakanı Mike) Pompeo'ya bizzat teklif etmiştim o da bu teklifi olumlu buldu ve bu görev gücü sadece ABD'nin çekilme sürecine odaklanacak ve sık sık bir araya gelerek karşılıklı teklifleri değerlendirecek, yeni bilgilerle gelecek ve bu sürecin sorunsuz bir şekilde, koordineli bir şekilde gerçekleşmesi için bu mekanizmayı da devreye sokmuş olduk. " sözlerini aktardı.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal