Buz Adam Ötzi'nin Midesi Açıldı

1991 yılında Alpler'de bulunan Buz Adam Ötzi'nin midesi açıldı. Ötzi'nin midesinin yağ dolu olduğu belirlendi.

16.07.2018-15:39 - (Son Güncelleme: 16.07.2018-15:32) Buz Adam Ötzi'nin Midesi Açıldı

9 Eylül 1991 senesinde iki Alman turist tarafından Avusturya- İtalya hudutunda Ötztal Alpleri'nde 3.210 metre yüksekliğinde yer alan, sert hava şartları sebebiyle uzun seneler cesedi korunan Buzadam Ötzi üstündeki incelemeler sürüyor. Bilim adamları bu defa da Buzadam Ötzi'nin midesini açtılar.

5 BİN YIL BUZLARIN İÇİNDE YATTI

İçinde yer aldığı sert iklim şartları sebebiyle cesedi 5 bin sene süresince korunan Ötzi'nin yakınlarında bir balta bulunmuş ve vücudunda da kesikler olduğu belirlenmişti. Bu tespitler sebebiyle de Ötzi'nin savaşçı olabileceği iddiaları ortaya atılmıştı.

MİDESİ YAĞ DOLU

Geçtiğimiz günlerde Ötzi'nin midesini açan bilim insanları son yediği yemeğin yarısına kadarının keçi yağından meydana geldiğini, bir miktar da eski dönemlere ait tahılgiller bulunduğunu bildirdiler.

YAŞAMASI İÇİN GEREKLİ

Günümüz değerleriyle kıyaslandığı zaman bu yağ oranı çok fazla. Günümüzde ortalama bir insanın diyetinin yalnzıca onda biri yağlardan meydana geliyor. Fakat, bilim adamları, yaşadığı sert iklim koşulları sebebyle bu tarz bir diyetin Ötzi'nin yaşaması için lazım olduğunu söylüyorlar.

TADI YAVAN

Ötzi'nin yemeğini tatlandırıcılar açısından da değerlendiren bilim insanları, içinde tuz bile olmadığını, tat verecek değişik biçimde bitkilere de rastlanmadığını, bu sebeple oldukça yavan bir tadı olduğunu zannettiklerini söylüyorlar.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal