BM'den Uyarı! Salgınlar Artabilir

BM tarafından hazırlanan raporda vahşi hayat ve çevre korunmazsa hayvanlardan insanlara enfekte olan hastalıkların artmayı sürdüreceği belirtildi.

07.07.2020-14:06 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-14:07) BM'den Uyarı! Salgınlar Artabilir

Coronavirüs pandemisi gibi hastalıkların nedeninin, hayvansal proteine olan yüksek talebin, sürdürülebilir olmayan tarımın ve iklim değişikliğinin olduğunu söyleyen BM uzmanları, hayvandan insana geçen hastalıklar nedeniyle yılda iki milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

BM Çevre Programı ve Uluslararası Hayvancılık Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan raporda, coronavirüs salgınının dünya ekonomisine verdiği zararın 9 milyon dolar olmasının beklendiği belirtildi.

Hastalıkların hayvanlardan insanlara doğrudan geçmediği belirtilen raporda, bunun nedeninin doğal çevrenin bozulmasıyla birlikte hayvanlar ve insanlar arasındaki etkileşim yollarının değişimini olduğu ifade edildi.

Programın Genel Sekreteri ve İcra Direktörü Inger Andersen "Son yüz yılda, yeni coronavirüslerden kaynaklı altı salgın gördük. Son 20 yılda ve coronavirüsten önce zoonotik hastalıkların yarattığı ekonomik zarar 100 milyar dolardı" ifadesini kullandı.

BM yetkilisi, şarbon, sığır tüberkülozu ve kuduz gibi hastalıklar sebebiyle orta ve düşük gelirli ülkelerde iki milyon insanın hayatını kaybettiği bilgisini verdi.

Andersen ayrıca "Bunlar sıklıkla karmaşık kalkınma problemleri olan, hayvancılığa ve vahşi yaşama yakınlığa yüksek derecede bağlı topluluklar" diye konuştu.

Andersen, bu duruma örnek olarak da et üretiminin son 50 sene içerisinde yüzde 260 oranında arttığını belirterek şu sözleri kullandı:

"Tarımı yoğunlaştırdık, altyapıyı genişlettik, vahşi hayatın hilafına kaynakları alıp, götürdük. Barajlar, tarımsal sulama ve kapalı ortamlarda yoğun hayvan yetiştiriciliği, insanlardaki salgın hastalıkların yüzde 25'iyle ilişkilendiriliyor. Seyahat, nakliye ve yiyecek tedarik zincirleri hudutları ve mesafeleri anlamsız hale getirdi. İklim değişikliği de patojenlerin yayılmasına katkıda bulundu."

Andersen son olarak "Bilim, ekosistemlerimizi yok edip, vahşi yaşamı sömürmeyi sürdürürsek, hastalıkların önümüzdeki yıllarda hayvanlardan insanlara sıçrayacağı konusunda net. Gelecekteki salgınları önlemek istiyorsak, doğal çevremizi korumanın üzerinde daha çok durmalıyız" ifadelerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal