BM’den Kasım Süleymani Raporu

BM insan hakları müfettişleri tarafından hazırlanan ABD tarafından öldürülen İranlı komutan Kasım Süleymani ve 9 kişiyle alakalı raporda, bu durumun uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtildi.

07.07.2020-17:45 - (Son Güncelleme: 07.07.2020-17:43) BM’den Kasım Süleymani Raporu

BM İnsan Hakları Konseyi için çalışan özel raportör Agnes Callamard, Amerika Birleşik Devletleri’nin, Kasım Süleymani'nin aralarında olduğu konvoy Bağdat Havalimanı'ndan ayrılırken düzenlediği hava saldırısının uluslararası hukuka göre meşru olabilmesi için yeterli kanıt gösteremediğini belirtti.

Callamard raporda, saldırıyla Birleşmiş Milletlerin ilgili maddelerinin ihlal edildiğini belirtirken, silahlı insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırılarda faillerin sorumlu tutulması yönünde çağrıda yaptı.

Reuters'a demeç veren, BM İnsan Hakları Konseyi için çalışan bağımsız raportör, "Dünya çok ciddi zamanlardan geçiyor, insan hava araçları kullanımında olası bir kaynama noktasındayız. Güvenlik Konseyi adım atmıyor, uluslararası toplum da bilerek veya bilmeyerek büyük sessizliğini koruyor" ifadelerini kullandı.

Callamar’ın perşembe günü raporunu ve aldığı bütün bilgileri İnsan Hakları Konseyi'ne sunacağı belirtilirken, üye ülkelerin bu konuyu görüşeceği kaydedildi.

Callamard da raporunda "General Kasım Süleymani, İran'ın Suriye ve Irak'taki askeri hareketlerinden ve stratejisinden sorumlu isimdi. Fakat başkalarının hayatına ani bir tehdit olduğuna dair bir kanıt olmadığı için ABD'nin attığı bu adım hukuk dışıdır" sözlerini kullandı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal