BM Raporuna Göre Afganistan'da Son 10 Yılda 100 binden Fazla Sivil Öldü Ya da Yaralandı

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'daki iç savaşta son 10 yılda 100 binden fazla sivilin öldüğünü veya yaralandığını açıkladı.

22.02.2020-16:47 - (Son Güncelleme: 22.02.2020-16:45) BM Raporuna Göre Afganistan'da Son 10 Yılda 100 binden Fazla Sivil Öldü Ya da Yaralandı

Afganistan'daki BM Yardım Misyonunun yayınladığı rapor, ülkede geçen yıl 3 bin 493 sivilin yaşamını yitirdiğini, 6 bin 989'unun yaralandığını gözler önüne serdi.

Raporda, Afganistan'da son 10 yılda iç savaşta ölen veya yaralanan sivil sayısının 100 bini geçtiği ifade edilirken, 2019'da Taliban'ın hedefi olan sivil sayısının yüzde 21, Afgan ve ABD güçlerinin saldırılarında ölen ya da yaralanan sivil sayısının da yüzde 18 arttığı da vurgulandı.

Raporda ayrıca, ABD güçlerinin, Afganistan'da geçen sene 2013'ten şimdiye kadar hiç olmadığı kadar bomba attığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterinin Afganistan Özel Temsilcisi Tadamichi Yamamoto, Afganistan'da neredeyse her sivilin süregelen şiddetten bir şekilde şahsen etkilendiğini dile getirerek "Barış çok gecikmişken tüm tarafların çatışmayı durdurmaya sarılması kesinlikle mecburi. Sivil yaşamlar korunmalı." ifadelerini kullandı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de "Savaşan taraflar, kadınların, erkeklerin, kızların ve oğlan çocuklarının, bombalar, toplar, füzeler ve mayınlarla öldürülmesini önlemek için gereken önlemleri almak zorundadır. Aksi kabul edilemez." dedi.

Afganistan Milli Güvenlik Şurası, ABD-Taliban barış anlaşması kapsamında Taliban'ın bu gece yarısından itibaren saldırılarını düşüreceğini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD ile Taliban arasında Afganistan'da 29 Şubat'ta barış anlaşması imzalanmasının beklendiğini ifade etmişti.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal