BM, Kuzey Kore Vatandaşlarının Haklarına İlişkin Uyarıda Bulundu

BM'nin yayınladığı yeni raporunda, Kuzey Kore halkının mahrumiyet, baskı ve yolsuzluk kısır döngüsü altında kenara sıkıştığı uyarısında bulunuldu

28.05.2019-11:49 - (Son Güncelleme: 28.05.2019-11:37)

Birleşmiş Milletler (BM), Kuzey Kore halkının mahrumiyet, baskı ve yolsuzluk kısır döngüsü altında resmen kenara sıkıştığı uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Ofisi'nin Kuzey Kore hakkında 224 sayfalık yayınladığı yeni raporunda, ülkede sıradan insanların temel haklarının ekonomideki hatalı yönetim ve ülkeye özgü yolsuzluk sebebiyle geniş çaplı ihlal edildiği belirtildi.

Söz konusu raporda, ülkedeki keyfi tutuklamaların ve gözaltıların sürdüğü belirtilerek, 1990'lı senelerdeki ekonomik çöküşün ardından uygulamaya konulan iş, gıda, giyecek ve diğer erzakların dağıtılması dahil devlet merkezli ekonomik planlama ve dağıtım modelinin çöktüğü vurgulandı.

Kayıt dışı sektörde çalışmanın hayatta kalmak amacıyla temel araç haline dönüştüğünün belirtildiği raporda, BM'ye açıklamada bulunan Kuzey Koreli bir kişinin "Devletten gelen talimatları izlerseniz, açlıktan ölürsünüz." sözlerini kullandı. 

KUZEY KORE'DEKİ AÇLIK SEVİYESİ CİDDİ  

BM hazırladığı raporunda, Kuzey Kore halkının "ilkel piyasalarda" çalışmak istediğinde tutuklanma, alıkonulma ve seyahat haklarından mahrum bırakılma türü bir dizi hak ihlali yaşadığını, gözaltında insanlık dışı ve aşağılık muameleye maruz kalan halka zaman zaman işkence yapıldığını belirtti.

Halkın mahrumiyet, baskı ve yolsuzluk kısır döngüsü altında adeta kapana kısıldığı uyarısı yapılan raporda, Kuzey Kore'de faaliyet gösteren BM kuruluşlarına göre, 2019 yılında yaklaşık 10,9 milyon kişi (toplam ülke nüfusunun yüzde 43’ünden fazlası) yetersiz beslendiğinin altı çizildi.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağıya kaydırın.


DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal