BM: Dubai Merkezli İki Şirket Hafter'e Batılı Paralı Askerler Gönderdi

BMGK Libya Yaptırım Komitesinin gizli raporunda Dubai merkezli iki firmanın, Libya’ya darbeci Hafter'e destek amacıyla kısa süreliğine paralı askerler yolladığı kaydedildi.

16.05.2020-09:43 - (Son Güncelleme: 16.05.2020-09:48) BM: Dubai Merkezli İki Şirket Hafter'e Batılı Paralı Askerler Gönderdi

BMGK Libya Yaptırım Komitesinin gizli raporunda Dubai merkezli iki firmanın, Libya’ya darbeci Hafter'e destek amacıyla kısa süreliğine paralı askerler yolladığı kaydedildi.

Bloomberg’in haberinde, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Libya Yaptırım Komitesince hazırlanan gizli raporda, paralı askerlerin Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki serbest bölgelerde kayıtlı ''Lancaster 6 DMCC'' ve ''Opus Capital Asset Limited FZE'' firmalarıyla ilişkili olduğu ifade edildi.

Paralı askerlerin 2019 yılının haziran ayında iyi finanse edilen özel askeri firmanın adı altında darbeci Hafter'e destek amacıyla ülkeye gönderildikleri kaydedilen raporda, raporun içeriğine ilişkin bilgi veren ve adının gizli kalmasını isteyen iki diplomat ise ''Opus'' ve ''Lancaster 6'' firmalarının Hafter kuvvetlerini helikopter, insansız hava aracı ve siber yollarla desteklediğini dile getirdi.

Adı açıklanmayan 2 diplomat, raporda söz edilen Batılı paralı askerlerin, Birleşmiş Milletler nezdinde tanınırlığı olan, ''Türkiye'nin desteklediği Libya hükümetine silah sevkiyatını sofistike operasyonla helikopter ve botlarla durdurmayı vadettiklerini'' ifade etti.

Güney Afrikalı Steve Lodge liderliğinde olan neredeyse 20 kişilik grubun 2019 yılının haziran ayının sonlarında Libya'ya geldiği ve birkaç günün ardından ani bir şekilde botlarla Malta'ya gittiği belirtilen raporda, Birleşmiş Milletlerin bu durumun sebebini anlayamadığı ifade edildi

Batılı paralı askerlere ilişkin bilgi de verilen haberde, ''Lancaster 6'' yı Avustralyalı eski hava kuvvetleri pilotu Christiaan Durrant’ın yönettiği kaydedildi.

Libya'ya 6 eski askeri helikopter yollandığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin darbeci Hafter'e gizli hava köprüsü aracılığıyla silah verdiği kaydedilen raporda, ocak ayının başlarında silah temin edildiği iddiaları üzerine Birleşmiş Milletler uzmanlarının en az 37 uçuş için inceleme yaptığı belirtildi.

Rapora ilişkin konuşan diplomatlar, bahsi geçen uçuşların askeri teçhizatın teslimatını saklamak için Birleşik Arap Emirlikleri, Kazakistan ve İngiliz Virgin Adaları'na kayıtlı karmaşık firma ağı tarafından yapıldığını dile getirdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal