Belarus'ta Muhalif Avı Başladı

Belarus muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya, Rusya'da arananlar listesinde yer aldı.

08.10.2020-10:58 - (Son Güncelleme: 08.10.2020-10:47) Belarus'ta Muhalif Avı Başladı

Belarus’ta 9 Ağustos tarihinde gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimini ülkeyi 26 senedir idare eden Aleksandr Lukaşenko % 80 oy olarak kazanmış, muhalif aday olan Svyatlana Tsihanouskaya da ’da kalmıştı.

Muhalefet gerçekleştirilen seçimlerde hile yapıldığını iddia ederek taraftarlarını sokağa davet edince ülkede sular hala durulmadı. Meydana gelen siyasi kriz ile sokak hadiselerinden sonra güvenlik sebebiyle Litvanya’ya hareket eden Svyatlana Tsihanouskaya, sığınma isteği yaptıktan sonra Litvanya’da yaşamını sürdürmeye başladı.

Litvanya içerisinde olmak üzere pek çok ülkeler muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya’ı Belarus’un yeni Devlet Başkanı olarak duyururken, Aleksandr Lukaşenko’nun seçim zaferini yasal bulmadı. Belarus ile batılı ülkelerde Tsihanouskaya ve Lukaşenko etrafında siyaset dönmeyi sürdürürken Rusya’dan kritik bir adım geldi.

RUSYA’DA ARANIYOR

Rusya İçişleri Bakanlığı’nın veri tabanında yer alan arananlar listesine Belaruslu muhalif lider Svyatlana Tsihanouskaya’nın eklendiği belirtti. Veri tabanında aramayla alakalı sebepte belirli bir ifade gösterilmezken, 'Ceza kanunun maddesine göre aranıyor' ibaresi eklendi.

Rus medyasının Rusya İçişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgilere göre Belaruslu muhalefet başkanının arama sebebinin 2 ülke arasında yapılan iş ortaklığı anlaşması olduğu kaydedildi.

Anlaşmaya bakıldığında arananlar listesi karşılıklı olarak yollanıyor ve aranan şahıs yakalandığında anlaşma kapsamında öteki ülkeye gönderiliyor.

Bu anlaşmaya atıf yapılarak Belaruslu liderin arananlar listesine kattığı ve aramanın uluslararası geçerliliği var olan bir arama olmadığı belirtildi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal