'Başika'daki Türk Askeri Kuşatıldı' İddiası!

İran'dan yayın yapan Tesnim Haber Ajansına konuşan Şii milis gücü Haşdi Şabi sözcüsü Yusuf el Kelabi, Başika'daki Türk askerlerinin Iraklı askerler tarafından kuşatıldığını ve Musul ile bağlantılarının kesildiğini iddia etti.

18.10.2016-13:47 - (Son Güncelleme: 30.11.-0001-00:00) 'Başika'daki Türk Askeri Kuşatıldı' İddiası!
Rus haber ajansı Sputnik'te yer alan habere göre; Şii milislerden oluşan ve mezhepçi politikası nedeniyle eleştirilen Haşdi Şabi'nin sözcüsü Yusuf el Kelabi, "Irak ordu güçleri bugün Başika bölgesinde hızlı bir şekilde ilerleyerek bölgeyi kontrol altına aldı ve Türk askerlerinin olduğu kışlanın etrafını çevirdiler. Türk güçlerinin burada herhangi bir eylem yapma imkanını sınırlayan Irak ordusu Türk askerlerinin herhangi bir girişimde bulunması halinde onları hedef almayı planlıyor" dedi. Kelabi, Irak ordusunun hedeflerinden birinin de Türk askerinin Musul operasyonuna katılması ve fiili olarak savaşa girmesini önlemek olduğunu öne sürdü.

HAŞDİ ŞABİ KİMDİR?

Haşdi Şabi güçleri, "Hedef gözetmeksizin saldırı düzenleme ve sivillerin ölümüne neden olma" iddiaları nedeniyle yeniden gündemde. DAEŞ'in Musul'u ele geçirmesinden sonra, Şii din adamı ayetullah Ali Es-Sistani'nin "cihat" çağrısı üzerine kurulan Haşdi Şabi, İran'a yakınlığı ve sünnilere karşı mezhepçi yaklaşımıyla biliniyor.

Söz konusu oluşum, başlangıçta Musul, Tikrit ve Anbar'da DAEŞ'e karşı direniş gösteremeyen Irak güvenlik güçlerine takviye olarak kuruldu. Ancak daha sonra, Sünnilere yönelik Tikrit, Diyala ve diğer bölgelerde mezhepçi bir yaklaşım sergiledi. Özellikle Sünnilere ait ev ve iş yerlerini ateşe vermenin yanında, yağma gibi insan hakları ihlalleri ile suçlandı.

Irak'ta Felluce'yi terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılan bu oluşuma bağlı milis güçleri, bu dönemde farklı siyasi ve etnik yapıyı temsil eden gruplarla işbirliği yaptı.

En az 15 ayrı silahlı grubu ve 43 Şii aşireti tek çatı altında toplayan Haşdi Şabi kuvvetleri arasında Şii Kürt gruplarının da bulunduğu biliniyor. HaŞdi şabi ile bazı Türkmen tugaylarının DAEŞ'e karşı bazı bölgelerde ortak harekat düzenledikleri öne sürülüyor.

Son dönemde ise, oluşumun büyük bir bölümü doğrudan Irak İçişleri Bakanlığı'na bağlı hareket ediyor. Grubun yönetici kademesi ve komutanlarının maaşları Bağdat hükümeti tarafından ödeniyor.

Haşdi Şabi, yakın zamanda Başika Kampı ile ilgili sert bir açıklama yaparak, Türk Ordusu'na karşı savaşa hazır olduğunu açıkladı.

İran'ın da açık şekilde yardım ettiği gruba ABD de destek veriyor. Haziran ayında, Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi Stuart Jone, bu grupla temas içerisinde olduklarını ve DAEŞ'le savaştaki katkısına "saygı duyduklarını" belirtmişti.

Haşbi Şabi'nin 300 bine yakın silahlı taraftarı olduğu tahmin ediliyor. Milis güçlerinin Musul'a yönelik operasyonda Irak ordusu ile birlikte hareket etmesi bekleniyor.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal