Bartolo: 'Libya'ya Silah Girmemeli Diyorsanız Bu Hepsini Kapsamalı'

Malta Dışişleri Bakanı Bartolo, Avrupa Birliğinin silah ambargosuna ilişkin, ‘Adil olmalıyız. 'Libya'ya silah girmemeli' diyorsanız bu hepsini kapsamalı’ dedi.

14.07.2020-14:55 - (Son Güncelleme: 14.07.2020-16:10) Bartolo: 'Libya'ya Silah Girmemeli Diyorsanız Bu Hepsini Kapsamalı'

Malta Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Evarist Bartolo, AB’nin Libya’ya yönelik silah ambargosunu kontrol etmek için kısa zaman önce denizden başlattığı İrini Operasyonuyla ilgili, ‘Adil olmalıyız. 'Libya'ya silah girmemeli' diyorsanız bu hepsini kapsamalı’ ifadelerini kullandı.

Bartolo ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığındaki toplantıları sonrası ortak basın toplantısı yaptı.

Libya'da adil bir barıştan taraf olduklarını kaydeden Bartolo, ‘Mümkün olduğunca Libyalıların birbirini öldürmemelerini istiyoruz. Kesinlikle Libya'ya silahların gelmesini desteklemiyoruz. Adil olmalıyız. İkiyüzlü olmamamız gerekiyor. Aynı zamanda çifte standart olmaması gerekiyor. Eğer Libya'ya 'silah girmemeli' diyorsanız bu hepsini kapsamalı ve yalnızca denizden gelen değil aynı zamanda hava ve kara yoluyla gelen silahları da kapsamalı’ dedi.

Bartolo, ‘İrini Operasyonu, kısmi bir silah ambargosu olamaz çünkü karadan ya da hava yoluyla gelecek silahları ne yapacaksınız?’ sözleriyle ‘çifte standart olmaması ve açık veya örtülü biçimde silah tedarik edilmemesi’ çağrısı yaptı.

Bartolo, ‘Burada aslında önemli olan şey söylediğinizin yaptığınızla örtüşmesi, dürüst ve açık bir biçimde gerçek anlamda ne yapıyorsanız onu söylüyor olmanız’ diye konuştu.

‘LİBYA'NIN BİRLEŞMESİ GEREKLİ’

Bölgesel meselelerden de söz eden Bartolo, Akdeniz için barış ve istikrarın önemine dikkati çekerek ‘Çözülmesi imkansız gibi görünen çatışmaların bile çözülebileceğine inanıyoruz. Eğer herkes bu çatışmaları çözmek isterse çözülebilir’ dedi.

Bartolo, Libya'nın kendileri için çok önemli olduğunu kaydederek Avrupa'nın güvenliğinin Akdeniz'in ve Libya'nın güvenliğine bağlı olduğunu dile getirdi.

2020’nin ocak ve şubat aylarında Malta'ya 2 bin düzensiz göçmen geldiğini anımsatan Bartolo, bu durumun kendileri için büyük bir sayı olduğunu vurguladı.

Bartolo, ‘Libya'nın birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Libya'yı, Libyalılar yönetmeli. Kendi çözümlerini kendileri bulmalılar ve kendi çözümlerini bulmaları için bizim onlara yardım etmemiz gerekiyor. Libya'da olup bitenlerle ilgili çifte standart olmaması gerekiyor’ diye konuştu.

Türkiye'ye geçtiğimiz 3 ay süresince sahil güvenliği hususunda desteklerinden ötürü teşekkürlerini sunan Bartolo, birliğin de Malta’ya yardım etme sorumluluğu olduğunu dile getirdi.

Diğer taraftan, Türkiye'nin Malta'nın 77 kat büyük olduğunu, nüfusunun da 10 kat fazla olduğunu ifade eden Bartolo, ‘Ancak kalbimiz aynı atıyor’ diye konuştu.

Bartolo, Türkiye ile ticaret, yatırım, eğitim, turizm, dil öğrenimi, sağlık turizmi gibi pek çok alanda iş birliği olduğunu hatırlatarak Türk firmalarının Malta'da çok iyi bir imajı olduğunu ve ortak projeler geliştirilmesinin öneminin altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal