Azerbaycan Ermenistan Çözüm Sürecine Türkiye Katılamayacak

Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya ateşkes çemberi üzerinde birleşti. Alınan karar göre Karabağ müzakerelerine sadece Minsk Grubu ülkeleri katılım sağlayabilecek.

10.10.2020-12:47 - (Son Güncelleme: 10.10.2020-11:45) Azerbaycan Ermenistan Çözüm Sürecine Türkiye Katılamayacak

Vladimir Putin'in çağrısı üzerine dün akşam Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya Dışişleri Bakanları, Moskova'da bir araya geldi. Toplantı sonrası esir ve cenazelerin değiş tokuşu için ateşkes imzalandı. 

Toplam 10 saat süren görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan ve Ermenistan'ın, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının arabuluculuğuyla müzakerelere başlayacağını açıklamıştı.

İLHAM ALİYEV NE DEMİŞTİ NE OLDU?

Söz konusu ateşkes metninin 3. maddesinde müzakerelerin Minsk Grubu'nun eş başkanları olan Fransa, Rusya ve ABD ile süreceği dile getirildi.

Türkiye'nin dışlanmasına sebep olan bu maddenin onaylanmasından önce açıklama yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev  ''Türkiye'nin net tavrı çok önemli. Barış sürecinde Türkiye mutlaka olmalıdır.'' demişti.

Fakat bahsi geçen anlaşmanın 4. maddesinde bir tarafın müzakere sürecine katılamayacağı ifade edildi.

'TÜRKİYE'SİZ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL'

Ankara yönetimi, bölgede Türkiye olmadan atılan her adımın kalıcı bir çözüm yaratmayacağını defalarca söylemişti.

Diğer taraftan kuruluş amacı Karabağ'da huzuru sağlamak olan ve 24 Mart 1992'de oluşturulan AGİT Minsk grubunun kalıcı bir çözüm yaratmadığı 28 senedir değişmemiş bir gerçek olarak ortada duruyor.

Anlaşma öncesi Minsk Drubu'nun işe yaramayışını eleştiren Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ''30 yıl daha bekleyecek vaktimiz yok. Sorun şimdi çözülmelidir.'' demişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirdiği bir açıklamada, Minsk Grubu eş başkanları ABD, Fransa ve Rusya'ya sert çıkışta bulunarak, ''30 yıldır bu sorunu çözmemişlerdir. Adeta bu sorunu çözmemek için de ellerinden geleni yapmışlardır. Şimdi ise akıl veriyorlar. Zaman zaman ise tehdit ediyorlar.'' ifadelerini kullanmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal