Azerbaycan 9 Şubat'ta 6'ncı Defa Oy Kullanacak

Azerbaycan, 9 Şubat'ta milletvekillerini seçmeye 6.defa oy kullanmaya gidecek.

04.02.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 04.02.2020-17:14)

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 5 Aralık 2019'da parlamentoyu bozması ve erken seçim hükmü vermesi akabinde Azerbaycan tekrar seçim sürecine başladı.

Erken seçim hükmünün verildği gün ile seçim günü arasında kısa süre olsa da ülke çabucak seçim havasına girerken, önceki seçimlere kıyasla daha çok kişi aday oldu.

125 MİLLETVEKİLİ SEÇİMİ İÇİN 1324 ADAY VAR

1 Kasım 2015'de gerçekleştirilem seçimlerde 767 aday rekabet ederken, bu seçimde ise Azerbaycan Milli Meclisi'ndeki 125 milletvekili için 299'u kadın olmak üzere 1324 aday var. Kadın aday sayısı daha önceki seçimlere bakıldığında oran yüzde 3 daha çok. Daha evvel parlamentoda bulunan milletvekillerinden 80'i de tekrar aday oldu.

Seçime bir haftadan daha az bir zaman kalmasıyla beraber adaylar tanıtım çalışmalarını hızlandırdı. Seçim bölgelerini dolaşarak vatandaştan oy talep eden adaylar, mümkün olduğu kadar fazla kişiye ulaşmaya ve seçildikleri durumda neler yapacaklarını anlatıyor, vaatler veriyorlar. Adaylar, Merkezi Seçim Komisyonunun ülke genelinde ayırdığı 136'sı açık 136'sı kapalı mekanlarda seçmenlerle bir araya geliyor.

Adaylar daha evvel yapılan seçimlerin zıttına kendilerini televizyon ve gazetelerde değil, facebook başta olarak sosyal medya üzerinden tanıtmaya ağırlık gömsteriyorlar. Bazı adaylar kaydettiklerini videoları paylaşarak oy kullanacak vatandaşları etkilemeye çalışıyor, bazı adaylarda tanıtımlarını şehirdeki bilboardlar vasıtasıyla gerçekleştiriyor.

5 milyon 387 bin kayıtlı seçmenin oy vereceği seçimde 19 siyasi partiye üye aday bulunsa da 1324 adayın hemen hemen yüzde 83'ü seçime müstakil olarak girmeyi seçti.İş adamından gazetecisine, sporcusundan mağaza satış elemanına, sporcusundan mağaza satış elemanına,akademisyeninden bekçisine, iş adamından gazetecisine,öğretmeninden avukatına, toplumun birçok kısmından insan, milletvekilliği için aday oldu.

Bu seçim, daha öncekilere kıyasla daha çok gözlemcinin bulunacağı bir seçim olarak ön plana çıkıyor. Seçimi hemen hemen 66 bin yerli, 850 yabancı gözlemci takip edecek. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi, AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu gibi uluslararası örgütler seçimlere müşahit kurulu yollayacak.

Cumhurbaşkanı Aliyev'in geçtiğimiz sene düzgün eğitimli genç bürokratları üst düzey vazifelere getirmesi ve yönetimin gençleştirilmesi doğrultusunda mesaj vermesi, gençleri milletvekili adaylığına isteklendirdi ve önceki seçimlere kıyasla daha çok genç aday oldu.

2015 yılında yapılan bir önceki seçimde, 125 koltuktan 74'ünü kazanarak mecliste en çok milletvekilini içinde barındıran parti olan, Aliyev'in başkanı olduğu Yeni Azerbaycan Partisi 123 seçim bölgesinde aday gösterdi ve bu kişilerden 75'i daha evvel seçimlere katılmayan ve genç adaylar.Karşıt fikirli ve bağımsız adaylar içinde de gençler çoklukta.

TÜRKİYE'DEN MEZUN ADAYLAR

Seçimde, Türkiye'de farklı üniversitelerde eğitimini tamamlayıp Azerbaycan'a geri giederek türlü sektörlerde ülkelerine hizmet veren gençler de adaylar arasında bulunuyor.

Türkiye'den mezun olmuş 25 aday, Azerbaycan Milli Meclisi'nde yer almak içn bu seçimde kıyasıya mücadele edecek.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal