Avrupa'nın Türkiye'den OHAL Talebi

Avrupa Komisyonu’nun ardından Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) de Türkiye’ye “OHAL uygulamasına son verme” çağrısı yaptı.

25.04.2018-18:34 - (Son Güncelleme: 25.04.2018-18:30) Avrupa'nın Türkiye'den OHAL Talebi

Son zamanlarda olağanüstü hal (OHAL) uygulamasına başvuran ve bu sebeple Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne karşı yükümlülüklerine sınırlama getiren Avrupa Konseyi üyesi devletler Ukrayna, Fransa ve Türkiye hakkında hazırlanan bir rapor ve karar tasarısı Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından oy çoğunluğuyla sonucundan onaylandı.

Alman haber ajansı Deutsche Welle'nın aktardığı habere göre, AKPM tarafından Strasbourg’da onaylanan skandal kararda, Türkiye’deki darbe teşebbüsü sert şekilde kınanmakla beraber, bu teşebbüs sonrası yürürlüğe konan OHAL uygulamasına “orantısız” olduğu nedeniyle son verilmesi istendi. Bu konuda Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi ve Venedik Komisyonu tarafından OHAL uygulamasının orantısızlığı hususunda alınan kararlar ve hazırlanan görüş raporları anımsatldı.

AKPM'DEN SKANDAL GEREKÇELER

Kararın Türkiye bölümünde, OHAL uygulamasının “orantısızlığına” sebep olarak, hükümete verilen “geniş yetkiler”, bu yetkilerin yasama ve yargı organları tarafından denetimine açık olmaması, OHAL süresinin “durumun gerektirdiğinin ötesine geçmesi”, OHAL dahilinde alınan tebbirlerin gerçek ve tüzel kişiler üstündeki "aşırı ve daimi etkisi” ve önlemlerden haksız yere zarar görenlerin başvurabileceği bir şikayet mekanizması yaratılmasındaki gecikme gösteriliyor.

"OHAL UYGULAMASINA SON VERİN"

AKPM sonuç olarak, Türkiye’ye OHAL sürecini bitirip, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yükümlülüklerine getirdiği derogasyonu geri çekmesi çağrısında bulunuyor.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal