Avrupa'dan Rus İstihbaratına Muhalif Yaptırımı

Moskova'ya uçmak üzere gittiği havaalanında zehirlendiği düşünülen Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'nin ekibi, Rus siyasetçinin otel odasında zehirlendiğini tespit etmişti. Navalnıy kendine geldiğnde ''Beni Putin Zehirledi'' demişti şimdi ise AB Rusya'ya yaptırım kararı aldı

15.10.2020-14:42 - (Son Güncelleme: 15.10.2020-13:43) Avrupa'dan Rus İstihbaratına Muhalif Yaptırımı

Haber365 Özel Haber / Hasan Birgül

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşmasının ardından uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsk'ta acilen hastaneye kaldırılan Navalnıy’ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü.

44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla Berlin'deki Charite Hastanesine nakledildi. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül'de, Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini kamuoyuna açıklamıştı. Avrupa uzun süredir Putin'in zehirlemeleri ve siber saldırılarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

Zehirleme emrinin Rus İç İstihbarat Servisi FSB ve Rus Dış İstihbarat Servisi SVR ile Rus Askeri İstihbarat Servisinden GRU gelmiş olabileceğini belirten Navalnıy, Putin Noviçok'u kendim üretip ve kendimi onunla zehirlediğimi iddia ediyorsa, bu imkansız.

Sadece üç kişinin Noviçok'u kullanma emrini verebileceğini varsayabiliriz. Rusya gerçeğini biliyorsanız, şunu da biliyorsunuz demektir. FSB Başkanı Alexander Bortnikow, SVR Başkanı Sergej Naryschkin ve GRU başkanı, Putin'in talimatı olmadan böyle bir karar veremezler çünkü onlar sadece Putin için çalışırlar dedi.

AB NAVALNIY YAPTIRIMLARINI AÇIKLADI

Avrupa Birliği, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi nedeniyle Rusya'da kişi ve kuruluşlara yönelik aldığı yaptırım kararlarını duyurdu. Avrupa Birliği , Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın Rusya'da kimyasal maddeyle zehirlenmesi nedeniyle bu ülkeden 6 kişi ve bir kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı.

AB Dışişleri Bakanlarının önceki gün Lüksemburg'da yaptıkları toplantıda yaptırım konusunda uzlaşıya varmasının ardından, AB ülkelerinin Brüksel'deki büyükelçilerinin yaptırım uygulanacak kuruluş ve kişiler üzerinde anlaştığı belirtildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus muhalif Alexei Navalny'nin zehirlenme olayının arkasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in olduğu yönündeki iddialar için, Küstahça, asılsız, kabul edilemez diyerek sert bir tutum sergiledi.

Buna göre, Rus istihbarat kurumlarının yetkililerinden 6 kişi ile Rusya Devlet Organik Kimya ve Teknoloji Araştırmaları Enstitüsü'ne seyahat yasağı ve varlıkların dondurulmasını içeren yaptırımlar uygulanacak.

Rusya istihbarat teşkilatı Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) Başkanı Aleksandr Bortnikov, Rusya Devlet Başkanlığı İdaresi İç Politika Yöneticisi Andrey Yarin, Devlet Başkanlığı İdaresi Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Sibirya Federal Bölgesi Tam Yetkili Temsilcisi Sergey Menyaylo, Savunma Bakan Yardımcıları Pavel Popov ve Alexey Krivoruçko,

AB, daha önce de Mart 2018 yılında yine Noviçok kullanılan bir zehirleme olayı nedeniyle Rusya'dan 15 kişi ve 2 kuruluşa yaptırım uygulamaya başlamıştı. İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için çalıştığı ortaya çıkınca ülkesinde mahkum edilen ve daha sonra casus takasıyla İngiltere'ye gelen Rus ajan Sergey Skripal ile kızı Yulia, 4 Mart 2018'de İngiltere'de Sovyetler Birliği döneminde geliştirilen Noviçok adlı bir kimyasal ile zehirlenmişti.

RUSYA'DAN SERT YANIT

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus muhalif siyasetçi Alexei Navalny'nin zehirlenme konusunda kendilerine yaptırım tehdidinde bulunan Avrupa Birliği'ne  karşı iletişimi durdurabilecekleri yönünde kamuoyuna bir açıklama yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın önemli fikir kuruluşlarından olan Valday Tartışma Kulübü’nün panelinde basına açıklamalarda bulundu. Muhalif siyasetçi Aleksey Navalnıy'nin zehirlenmesi konusunda Avrupa Birliği’nin, Rusya’ya karşı yaptırım tehdidini tartışmasına değinen Lavrov, batı'da dış politikadan sorumlu olan kişiler, Rusya'yla karşılıklı saygıya dayalı iletişim kurulması gerektiğini anlamıyorlar. Sanırım, bir süre için onlarla iletişimi kesmeliyiz açıklamasını yaptı.

Lavrov, nitekim Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, mevcut Rus yönetimiyle jeopolitik ortaklık yapılamadığını belirtiyor. Eğer ortaklık istemiyorlarsa diyaloğu sonlandırmak durumunda kalırız.ifadelerini kullanarak AB ile diyaloğun sonlandırılabileceğinin mümkün olabileceğini net bir tavırla basın mensuplarına aktardı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Almanya ve Fransa'nın yaptırım önerisinin tüm üyeler tarafından desteklendiğini aktardı. Avrupa'da Rus Krizi diyebiliriz ama çok önemli bir yaptırım veya ilişkilerin geriliyeceğini düşünmek çok duygusal refleks olabilir.

 

 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal