Arap Birliği’nden Türkiye İftirası!

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye’yi Arap ülkelerinin iç işlerine karışmakla suçladı ve İsrail’e karşı Filistin’in tarafından olduklarını söyledi. Ancak Arap Birliği’nde verilen tüm kararlar İsrail lehine oldu. Filistin’in karşı taslağı ise Arap Birliği’nce kabul edilmedi.

10.09.2020-11:33 - (Son Güncelleme: 10.09.2020-14:16) Arap Birliği’nden Türkiye İftirası!

 

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye ve İran’ın Arap ülkelerine olan müdahalelerini arttırdığını iddia ederek Türkiye’ye askerlerini bu bölgeden çekme çağrısı vardı. Öte yandan Birlik, Ankara'nın Irak'ın kuzeyinde terör ile mücadelesine karşı, Bağdat yönetiminin her türlü tutumunu destekleme karar aldı.

“TÜRKİYE’NİN MÜDAHALELERİNİ KINIYORUZ VE REDDEDİYORUZ”

Son zamanlarda Arap devletlerinin içişlerine Türkiye ve İran müdahalelerinin arttığını iddia eden Birlik Sekreteri, "İran ve Türkiye'nin tüm müdahalelerini kınıyor ve reddediyoruz" dedi. Ebu Gayt, "Libya'daki tarafların kapsamlı bir ulusal barış anlaşmasına hazırlık olarak, kalıcı bir ateşkes anlaşmasına varmalarını umuyoruz" diye konuştu.

“ARAP DEVLETLERİNİN AMACI FİLİSTİN İŞGALİNİ SONA ERDİRMEK”

Tüm Arap devletlerinin amacının İsrail işgalini sona erdirerek, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasına katkı sağlamak olduğunu belirten, Ebu Gayt, "Filistin'in hakkını sarsacak veya Kudüs kentinin statüsünü zedeleyecek her türlü plan ve düzenlemeyi uluslararası alanda reddediyoruz" ifadelerini kullandı.

ARAP BİRLİĞİ İSRAİL’DEN YANA TARAF OLARAK KENDİLERİYLE ÇELİŞTİ

Arap Birliği'nin Dışişleri Bakanları düzeyinde telekonferans aracılığıyla yaptığı toplantıda konuşan Maliki, "Biz İsrail ile BAE arasında yapılan anlaşmayı reddediyoruz ve sizin de kabul etmemenizi istiyoruz:" dedi.

Normalleşme anlaşmasının Arap dünyasını sarsan bir deprem olduğunu söyleyen Maliki, "Sanki işgalci İsrail ve ABD'nin bize yaptıkları yetmiyormuş gibi bir de başımıza normalleşme anlaşması çıktı." ifadelerini kullandı.

 ARAP ÜLKELERİ FİLİSTİN’İ YALNIZ BIRAKTI

İsim vermeden bazı Arap ülkelerine ağır eleştirilerde bulunan ve yalnız bırakıldıklarını söylen Maliki, Filistin'in, normalleşme anlaşmasını görüşmek için acil bir toplantı talep ettiğini, ancak ismini vermediği bir Arap ülkesinin itiraz ettiğini ve bunun normal oturum olarak yapılmasını istediğini aktardı.

Maliki konuşmasında ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun "normalleşme şantajlarını" reddeden Arap ülkelerine teşekkür ederek 2002 yılında imzalanan Arap Barış Girişimi'ne uyulmasını istedi.

Arap Birliği üyesi ülkeler, 2002 yılında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kabul ettiği Arap Barış Girişimi bildirisiyle, 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletini kabul etmedikçe İsrail'le normalleşmeyi reddetmişti.

FİLİSTİN’İN TASLAĞI ARAP BİRLİĞİ TARAFINDAN KABUL EDİLMEDİ

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Ahmed Mecdelani, Filistin'in, Arap Birliği toplantısı öncesi İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşmeye karşı hazırladığı karar taslağının bazı Arap ülkelerince kabul görmemesini Birlikteki BAE etkisine bağladı.

BAE'nin Filistin'in sunduğu tasarıya paralel bir tasarı sunduğunu söyleyen Mecdelani, "Biz bu tasarı üzerinde değişiklik yapmaya çalıştık ancak kabul edilmedi. Arap Birliğindeki koalisyonun BAE'yi kınamak istemediği açıktır." ifadelerini kullandı.

FHKC ARAP BİRLİĞİNİN TUTUMUNA TEPKİLİ

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) de Arap Birliğindeki bazı devletlerin tutumunu, "diğer ülkeleri İsrail ile normalleşme yolunda ilerlemeye teşvik etmek" olarak nitelendirdi.

FHKC'den yapılan yazılı açıklamada, "Arap Birliğinin tutumu, BAE ile aynı zeminde buluşmak ve Abu Dabi ile diğer devletleri siyonist yapı ile normalleşme ve onu tanıma konusunda ilerlemeye teşvik etmektir." ifadeleri kullanıldı.

ARAP BİRLİĞİ KENDİ HALKINA DÜŞMAN

Açıklamada, "Filistin'in karar tasarısının reddedilmesi, Arap Birliğinin kendi halkına düşman bir konuma düşmesinin bir başka teyididir." denildi.

Filistin diplomatik kaynaklarından alınan bilgiye göre, bugün Dışişleri Bakanları düzeyindeki Arap Birliği toplantısı öncesi Filistin, İsrail-BAE anlaşmasını kınayan bir karar taslağı hazırlamış ancak bazı ülkeler bu taslağı reddetmişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal