Arakanlıların Kamplarında Coronavirüs Endişesi

Coronavirüs dünya genelinde can almaya devam ederken, virüs Myanmar’dan kaçıp Bangladeş’e sığınan Müslümanların kampında endişeye yol açtı.

26.03.2020-15:28 - (Son Güncelleme: 26.03.2020-16:23) Arakanlıların Kamplarında Coronavirüs Endişesi

Myanmar'ın Arakan bölgesinde 2016 ve 2017 yıllarında ara ara Müslümanlara yapılan işkencelerden kaçan milyonlarca Arakanlı, Bangladeş'e gelmişti.

Resmi verilere göre, kaçarak Bangladeş'e gelen ve Cox's Bazar kentindeki kampta yaşam mücadelesi veren Rohingyalıarın sayısı 1 milyonu aştı. Çin'in Vuhan patlak veren ve kısa sürede dünyada 22 binden fazla kişinin yaşamını yitirmesine yol açan coronavirüs kamptakileri de endişelendiriyor.

Uzmanlar coronavirüs bulaşmaması için sosyal mesafenin öneminden bahsederken, Rohingya kamplarında yalnızca 3 metrekare genişliğindeki çadırda ortalama 10 kişi yaşıyor. Tüm dünyada seyahatlerin askıya alınması, “evde kal” çağrısı neticesinde kamplara ulaşan yardımların da giderek azaldığı bilgisine ulaşıldı.

Diğer taraftan, milyonlarca kişinin hayatını sürdürdüğü kampta kimsenin virüse karşı dikkat etmediği, açık alanlarda, pazar, market gibi yerlerde gezindiği kampta çok sayıda insanın virüse yakalanıp yakalanmadığı konusunda şüpheleniyor.

“YEMEK PARASI YOK, MASKE, ELDİVEN NE İLE ALACAĞIZ”

Cox's Bazar'ın Kutupalong Rohinya kampında hayatını sürdüren 40 yaşındaki Muhammad Jolil, coronavirüs konusunda endişelendiğini fakat öneriler çerçevesinde yapılan uyarılara uymak için yeterli maddi durumlarının olmadığını kaydetti.

Jolil, “Allah ne isterse o olacak. Coronavirüsten korkuyoruz tabi ama ne yapabiliriz ki? Maske ve eldivenler için para gerekiyor. Öyle değil mi? Biz 2 öğün yemek bile yiyemiyoruz. Yemek için kapı kapı dolaşıyoruz. Maske, eldiven ne ile alacağız ki?” şeklinde konuştu.

“YEMEK İÇİN YÜZLERİN KUYRUĞUNA GİRMEK ZORUNDAYIZ”

Arakanlı Müslüman Lokman Hekim ise, “Dağıtılan yemekleri almak için her zaman kuyruğa giriyoruz. Her kuyrukta 100-120 kişi oluyor. Biz nasıl insanlardan uzakta kalabiliriz ki? Bir virüsün yayıldığını duydum. Kampımızda bunun önlemi olarak yalnızca sabun dağıtıldı. Bunun dışında başka bir şey yok” ifadelerini kullandı.

“BURAYA YAYILIRSA DURUM ÇOK KÖTÜ OLACAK”

Bunun dışında Cox's Bazar'daki Bangladeşli yerel yetkililer, kamplarda coronavirüse ilişkin önlemlerin alınması için sık sık duyuru yapıldığı fakat kimsenin bunlara kulak asmadığını söyledi.

Teknaf Honila Belediye Başkanı Rashed Muhammed, “Kampta yaşayanlar çok dikkatsiz. Coronavirüsün yayılmasından sonra ülke genelinde alınan önlemler çerçevesinde biz burada da her türlü gerekleri yerine getirmeyi çalışıyoruz. Kamptaki okulları kapattık. Sosyal mesafeyi korumak için sık sık duyuru yapıyoruz. Gerekirse güvenlik güçlerini bile kullanarak onların evde kalması için çabalıyoruz. Önlemler kapsamında kamplarda sabun ve bazı temizlik malzemeler dağıttık. Fakat onlar bize hiç yardımcı olmuyor. Onlar buradan kara ve deniz yolu ile her gün Myanmar'a geçiş yapıyor ve yine geri geliyorlar. Şimdi Myanmar ile Çin'in sınırı var. Oradan buraya risk taşıyorlar. Ülkemiz için bu büyük bir tehlikeli ancak onlar bunun farkında bile değil. Burada 1 milyondan fazla insan yaşıyor. Her evde ortalama 8-10 kişi var. Allah göstermesin, buraya coronavirüs yayılırsa sonuç çok kötü olacak” dedi.

Arakanlı Rohingya Barış ve İnsan Hakları Derneği Genel Sekreteri, Mohammad Zobair ise, “Kamplarımızdan kimse çıkamıyor. Ancak yabancı yardım kuruluşların üyeleri kamplara yardım dağıtmak için geliyorlar. Bu bir tehlike oluşturabilir. Coronavirüs dünyanın her yerine bulaştı. Kalan bu Rohingya kampına da bulaşırsa ölüm sayısını sayılamaz hale gelecek diye korkuyorum” şeklinde konuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal