Alman İlaç Devi Bayer, 80 Milyon Dolar Ceza Ödeyecek

Alman ilaç devi Bayer AG, Roundup adlı ilacı kullanan bir kişinin kansere yakalanması nedeniyle 80 milyon dolar cezaya çarptırıldı. İlaç Türkiye'de de kullanılıyor.

28.03.2019-16:52 - (Son Güncelleme: 28.03.2019-16:43) Alman İlaç Devi Bayer, 80 Milyon Dolar Ceza Ödeyecek

Alman ilaç ve kimya firması Bayer AG, ABD'de Monsanto Roundup tarım ilacı nedeniyle kansere yakalandığını öne süren bir hastanın açtığı davayı kaybederek 80 milyon dolar para cezası ve tazminat ödemeye mahkum edildi. Söz hususu ilaç Türkiye'de de satılıyor.

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco Federal Mahkemesi jürisi, ABD vatandaşı davacı Edwin Hardeman'ın, Bayer'in geçen sene satın aldığı Monsanto'ya karşı açtığı davayı karara bağladı. Jüri, 70 yaşındaki Hardeman'ın "lenf kanserine yakalanmasından", ilaçların kanser riskini uyarmaması sebebiyle dirmayı sorumlu tuttu.

Mahkeme, "Roundup adlı glifosat içeren zirai ilacın, davacı Hardeman'da kanser oluşumunu tetikleyen önemli bir unsur olması" sebebiyle Bayer'in, Hardeman'a 5 milyon dolar tazminat ve 75 milyon dolar da para cezası vermesine karar verdi.

BAYER, KARARI HAYAL KIRIKLIĞI OLARAK NİTELENDİRDİ

Bayer AG'den yayınlanan açıklamada da jüri kararının hayal kırıklığı olduğu söylenerek, karara itiraz edileceği kaydedildi. Davacı Edwin Hardeman'ın yabani otla mücadele etmek için söz hususu ilacı 25 sene süresince bahçesinde kullandığı öne sürülüyor. Söz hususu dava, ABD'de Roundup ilacına karşı açılan 11 bin 200 davadan karara bağlanan ikincisini oluşturuyor.

DAHA ÖNCE BAYER 78 MİLYON DOLAR TAZMİNAT ÖDEMİŞTİ

Gene Kaliforniya eyaletinde mahkeme, tarım ilaçları üreten Monsanto firmasının yabani otları yok etmek için kullanılan ilaçlarındaki glifosat maddesi sebebiyle kan kanserine yakalanması neticesinde firmaya dava açan 46 yaşındaki Dewayne Johnson'a 289 milyon dolar tazminat vermesine karar vermişti. Bayer, kansere neden olduğu iddialarını reddederek karara itiraz etmişti. Temyiz aşamasında olan tazminat kararı, daha sonra 78 milyon dolara düşürülmüştü.

Son Dakika Dünya Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal