Alman Die Welt'ten Türk SİHA’larına Büyük Övgü

Almanya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Die Welt, Boris Kolnoky’nin yazdığı Bayraktar TB2 SİHA'lar hakkındaki makaleye yer verdi.

06.06.2020-10:33 - (Son Güncelleme: 06.06.2020-10:52) Alman Die Welt'ten Türk SİHA’larına Büyük Övgü

Die Welt’in yazarlarından Kalnoky’nin yazdığı makalede Bayraktar TB2 SİHA’larının devrim niteliğinde olduğu, bu yüzden diğer ülkelerde ilgi uyandırdığının altı çizildi. Türk SİHA’larını Amerikan MQ-9 Reapar SİHA’sına benzeten Kalnoky, Bayraktar TB2’nin savaş alanında daha etkili olduğunu yazdı.

ABD SİHA'SINDAN DAHA ETKİLİ

Boris Kalnoky makalesinde SİHA'ları ABD'nin MQ-9 Reapar İHA'sıyla karşılaştırarak "Türk ordusu savaş alanında Bayraktar TB2'yi Amerikalılar'dan çok daha etkili bir şekilde kullanıyor. Örneğin Suriye'de Türk SİHA filosu gerçek bir hava gücü haline geldi. Aynı zamanda darbecilerin parçaladığı Libya'da da kullanılıyor ve Türkiye'ye askeri başarı getiriyor" sözlerini kullandı.

Makalede Türk SİHA'ları için şu sözlere yer verildi: “Türk SiHA'sı Bayraktar TB2 ucuz ve etkili. Ankara, geliştirdiği teknolojiyle askeri güç kazanıyor, diğer ülkelerin ilgisini uyandırıyor. Bayraktar TB2 SİHA, MQ-9 Reaper isimli Amerikan İHA'sına benziyor. İkisi de insansız taktik hava araçları. Bu tür SİHA'lar genellikle bireysel hedeflere karşı seçici olarak kullanılıyor. Fakat Bayraktar TB2, 'MQ-9 Reaper'dan çok daha etkili. MQ-9 Reaper gibi Türk Bayraktar TB2'de 24 saatten fazla uçabilir, gözlem yapabilir, hedefleri imha edebilir. Ancak Türkiye'nin insansız hava aracı stratejisi bütünüyle farklı. Türk ordusu savaş alanında Bayraktar TB2'yi Amerikalılardan çok daha etkili bir şekilde kullanıyor.

SURİYE'DE ASKERİ BAŞARI GETİRDİ

Suriye'de Türk SİHA filosu gerçek bir hava gücü haline geldi, aynı zamanda savaşın devam ettiği Libya'da kullanılıyor ve Türkiye'ye askeri başarı getiriyor. TB2'nin rakiplerine göre farklı avantajları bulunuyor; hassas, ucuz ve etkili. Tam otomatik kontrol edilen Bayraktar TB2 tankları imha edebilen akıllı MAM-L füzeleri ile donatılmış. Düşük maliyetli olmaları sebebiyle, bu tür SİHA'lar daha az varlıklı ülkelerin büyük askeri güçleri ele almasına da olanak sağlıyor. Örneğin Suriye'de Rusya, şimdilik Türkiye ile doğrudan bir çatışma riskini göze almaya cesaret edemeyecektir… SİHA'lar İdlib'te birkaç gün içerisinde düzinelerce Suriye savaş tankını, zırhlı aracı, zırhlı obüs ve silahı imha etti. Hava bombardımanı o kadar yıkıcıydı ki, saldırıya uğramamış çok sayıda araç mürettebatı tarafından terk edildi ve daha sonra Türkiye'nin desteklediği muhalifler tarafından ele geçirildi. Araştırma bloğu Bellingcat, Suriyelilerin en az 106 zırhlı araç kaybettiğini ortaya çıkardı…Sonuç olarak Suriye ordusu, kuzeyde bulunan İdlib'e yönelik saldırılarını durdurmak ve kazandığı toprakları terk etmek zorunda kaldı.

LİBYA'DA ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİNİ GÜÇLENDİRDİ

Libya'da da faaliyete giren Bayraktar TB2, darbeci General Halife Hafter ile savaşan Fayiz es-Serrac'ın BM nezdinde meşru “Ulusal Birlik Hükümeti"ni de güçlendiriyor. Şu ana dek darbeci Hafter başkent Trablus'un dışında ülkenin büyük bir kısmını yönetiyordu. Fakat Türkiye'nin müdahalesi, özellikle de Türk SİHA'larının kullanımı, Serrac'ın lehine güç dengesini değiştirmiş gibi görünüyor. Serrac'a bağlı birlikler mayıs ayı ortasında stratejik önemi bulunan Vatiyye Hava Üssü'nü Bayraktar TB2 SİHA'lar sayesinde ele geçirdi.”

TÜRK MİLLİ GURURUNUN ÖZETİ

Makalede Selçuk Bayraktar’ın mimarı olduğu Bayraktar TB2 ile birlikte Türkiye’de milli kahraman olduğu kaydedilerek Bayraktar’ın ABD’de MIT’de öğrenim gördüğü, 2005 yılında Türkiye’ye gelerek Bayraktar Mini İHA’yı Türk Subaylarına tanıttığı ifade edildi.Die Welt, o zamanlar askerlerin şüpheyle yaklaştığı halde, Bayraktar’ın on sene sonra çok daha büyük, silahlı ve yüksek teknoloji ürünü Bayraktar TB2 SİHA’yı geliştirdiğinin altını çizdi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal