Afganistan'da Seçim Sonrası Hem Gani Hem Abdullah Yemin Etti

Afganistan’da son cumhurbaşkanlığı seçiminde galip geldiği duyurulan Eşref Gani ile seçimin hileli olduğunu iddia edip yarışı kendisinin kazandığını savunan Abdullah Abdullah, ayrı ayrı yemin töreni düzenledi.

09.03.2020-16:42 - (Son Güncelleme: 09.03.2020-16:40) Afganistan'da Seçim Sonrası Hem Gani Hem Abdullah Yemin Etti

Eşref Gani için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan yemin törenine Kabil'deki yabancı ülkelerin temsilcileri ve pek çok davetli katıldı.

Törende konuşan Gani, iki haftaya kadar mevcut kabinenin görevini sürdüreceğini ve yarına kadar Taliban ile barış görüşmelerini yapacak müzakere heyeti listesinin hazırlanması için çalışacağını dile getirdi.

Bu hükümette herkesin yerinin olacağını kaydeden Gani, Afganistan'da süregelen savaşa son vermek ve ülkede istikrarı sağlamak için çalışacaklarını ifade etti.

Gani, Afganistan'ın kalkınması için daha çok çaba göstereceklerinin altını çizdi.

Eşref Gani, Taliban mahkumlarının serbest bırakılması için yarın karar çıkaracağını kaydetti.

ABDULLAH DA YEMİN ETTİ

Seçime hile karıştırıldığını ve bu seçimi kazananın kendisi olduğunu savunan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah da Sepidar Köşkü'nde yemin töreni düzenledi.

Törende konuşan Abdullah, seçimi kendisinin kazandığını ve bu yüzden Gani hükümetini tanımadıklarını kaydetti.

Afganistan'ın kriz merkezine dönüşmesine izin vermeyeceklerini aktaran Abdullah, ''Afganistan'ın toprak bütünlüğünün korunması için çalışacağız, ülkede istikrarın sağlanması için bölge ülkelerinin desteğine ihtiyacımız var.'' şeklinde konuştu.

Abdullah, Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için ön şartlarının olmadığını ifade etti.

TÖREN ALANINA YAKIN BÖLGEYE SALDIRI

Eş zamanlı düzenlenen Gani ve Abdullah'ın yemin törenleri esnasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı yakınlarına roketli saldırı gerçekleştirildi.

Yetkililer, roketli saldırıda ölen olup olmadığı konusunda açıklama da bulunmadı.

Diğer yandan Afganistan'da 20 Nisan'da düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanı seçimi, 2 kez ertelenerek 28 Eylül'de gerçekleşmişti. 14 cumhurbaşkanı adayının yarıştığı seçim sonrası yapılan itirazlar sebebiyle 19 Ekim'de açıklanacağı duyurulan kesin olmayan sonuçlar 22 Aralık'ta açıklanmıştı.

Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu, Eşref Gani'nin oyların yüzde 50,64'ünü alarak tekrar cumhurbaşkanı seçildiğini, oyların yüzde 39,52'sini alan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın seçimleri ikinci, yüzde 3,85'ini alan Gülbeddin Hikmetyar'ın ise üçüncü sırada tamamladığını duyurmuştu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal